Vill du bo i Stockholm? Dejta en specialistläkare eller gör såhär

Vill du bo i Stockholm? Dejta en specialistläkare eller gör såhär

Att bostadspriserna gått upp i åratal är inget nytt. Att det krävs en gigantisk kontantinsats för att köpa lägenhet i vårt lands storstäder är heller inget nytt. Men det man ofta glömmer är att man också ska kunna betala tillbaka det där stora bolånet som krävs för att kunna köpa lägenhet. Och för det behövs det, minst sagt, en rejäl lön.

SBAB presenterar idag statistik som talar sitt tydliga språk. Jobbar du exempelvis som köksbiträde i Stockholm har du råd med blott 16 kvadrat bostadsyta – utöver det faktum att du ska kunna skaffa fram nästan 200 000 kr i kontantinsats. Det är inte snutet ur näsan precis. Och om vårt köksbiträde så småningom träffar en partner och vill byta upp sig till en trea för att få plats med barn och hund, krävs det att hen träffar en specialistläkare med över 70 000 kr i månadslön för att ha råd med en så pass stor lägenhet.

Men nu är inte syftet med det här blogginlägget att ni ska börja ägna er åt någon sorts gold digging (eller kanske mer korrekt löne-digging) på krogen. Det vi vill visa är att det har rests höga murar in på bostadsmarknaden och att ”vanliga löner” inte längre räcker särskilt långt. Det skapar en otillgänglig innerstad för många yrkeskategorier. Därför gäller det att börja planera i tid.

För om du vare sig är specialistläkare, har föräldrar som kan hjälpa till eller har hundratusentals kronor i sparpengar – hur gör man då? De bästa, om än smått förnumstiga råden, jag kan komma med är:

  1. Ställ dig i bostadsköer, helst så tidigt som möjligt.
  2. Börja spara till en kontantinsats, också det helst så tidigt som möjligt. Det är svårt att tänka så långt fram som ibland krävs, men håll bostadsdrömmen i åtanke och försök ha disciplinen.
  3. Det kanske inte blir så att du får ditt drömboende direkt. Kanske inte heller på drömplatsen eller med drömläget. Men även om vägen dit är krokig, så är bostadskarriären lång. Du kanske till och med hinner ändra preferens för var du vill bo under vägens gång. Förhoppningsvis kan du byta upp dig i takt med stigande inkomst eller värdeökningar på bostaden.
  4. Att pendla är möjligt. Det har blivit lite billigare för vissa orter sedan nya regler för pendlarkorten infördes. Se det som lästid, pluggtid eller meditationstid.

Har du storstadsdrömmar gäller det dessvärre att börja planera i god tid. Inte så roligt kanske alla gånger. Men så som läget är har det tyvärr blivit nödvändigt.

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 1 =