Kan en bostad vara hållbar?

Kan en bostad vara hållbar?

Kan en bostad vara hållbar?

Hållbarhet är ett populärt begrepp. Inte bara populärt utan också väldigt brett och varierat. Hållbara bostäder kan innebära bostäder med lång livslängd. Men inte bara det. En hållbar bostad nöter inte på miljön för mycket.

Energieffektivitet är en del av en hållbar bostad. Idag står energiförbrukningen från våra bostäder, fastigheter och lokaler för nästan 40% av den totala energin som konsumeras per år i Sverige. Det finns med andra ord, massor att göra. Som tur är kommer nästan all energi från förnyelsebara källor då vi sedan 90-talet började ställa om från att värma upp våra hus med olja till fjärrvärme och värmepumpar. Det är ju bra! Men energiförbrukningen är fortfarande hög och det finns stor potential att minska den. Sverige har också satt ambitiösa mål och ska år 2050 nå noll i nettoutsläpp. För att nå detta mål måste alla hjälpa till. Att sänka energiförbrukningen i våra bostäder är ett viktigt bidrag.

Energideklarationen ger en vink om du är på rätt väg

Ett steg mot ett hållbart boende är att skaffa en energideklaration. Den ger dig information om bostadens energiförbrukning och en fingervisning om hur det står till med energiförbrukningen i jämförelse med andra, liknande bostäder.

Energideklarationen som du kan beställa från Boverket talar om hur energieffektiv en bostad är. Den är uppdelad i energiklasser från A till G. Där A är den mest energieffektiva klassen och G den minst effektiva. Sedan 2006 måste flerbostadshus ha en giltig energideklaration och villor behöver ha en tillgänglig vid försäljning. Tyvärr så är nästan 80% av de svenska bostäderna som har en energideklaration betydligt sämre klassade än vad som är byggnorm idag.

Nyproducerat är bra – men ha koll

Av de besiktigade nybyggda fastigheterna är det inte alla som klarar kravuppfyllelsen för miniminivån energiklass C. 78% av villorna klarar garanterat kraven men bland flerbostadshus är motsvarande siffra bara 29%. För att vara säker på att din nyproducerade bostad uppfyller kraven så gäller det att ha en dialog med byggherren – ställ krav!

Ta första steget för en mer hållbar bostad idag

Börja med att beställa en energideklaration! Bor du i en bostads- eller hyresrätt? Prata gärna energideklaration med din ordförande eller hyresvärd. Genom en besiktning av fastigheten kan man upptäcka flera vägar för att minska energiförbrukningen med specialanpassade förslag. Tänk på att det kostar en slant att genomföra en energideklaration och att det måste vara en certifierad expert som utför den.

10 enkla tips* för att börja energieffektivisera din bostad idag

  1. Sänk temperaturen – en grad minskar förbrukningen med fem procent
  2. Täta fönster och dörrar
  3. Byt till LED-lampor och lågenergilampor
  4. Släck ljuset när det inte behövs
  5. Dra ur alla laddare när de inte används
  6. Ställ in rätt temperatur i kyl och frys, +5 grader i kyl och -18 grader i frys
  7. Använd vattenkokare när du ska koka vatten
  8. Tvätta i 40 grader istället för 60 grader – nästan halvering av energiförbrukning
  9. Skaffa en diskmaskin – energisnålare än att diska för hand
  10. Duscha kortare – du blir ren ändå
  11. Undvik torktumlare och torkskåp
  12. Kolla energimärkningen när du köper nya vitvaror – A+++ är bäst

 

Små förändringar kan göra skillnad. Just nu gör ett genomsnittligt svenskt hushåll av med 3 000-6 000 kWh i hushållsel varje år. För villahushållen tillkommer ytterligare 8 000-15 000 kWh för uppvärmning och 4000-6000 kWh för varmvatten. Det betyder att den genomsnittliga elkostnaden per år blir cirka 6000 kronor för lägenheter och 22 500 kronor för villor. Det finns utrymme för förbättring. Många hushåll skulle den totala energikonsumtionen kunna minskas med minst 10% per år genom enkla åtgärder.

Glöm inte att kolla extra noga på just elförbrukningen eller deklarationen när du ska köpa eller dra ner på kostnader för din befintliga bostad. Minskad energiförbrukning bidrar till en bättre miljö och boendeekonomi.

Johanna Bark – Projektledare hållbarhet på SBAB

 

*Källa: Energimyndigheten.

 

 

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen + 12 =