Utedassets död

Utedassets död

Så här års brukar vår längtan till fritidshuset ta fart. Antingen till det fritidshus man redan har, det man hyr eller kanske vill äga.

Om jag  säger att längtan till  på det traditionella fritidshuset ( inte fjällstugan)  kommer i samband med att de första snödropparna sticker upp ur vårjorden täcker jag  samtidigt in att fritidshussäsongen startar tidigare i södra Sverige och rör sig uppåt.

Den svenska fritidshusmarknaden är unik om man jämför med många andra länder. En påminnelse om vårt tidiga så utpräglade bondesamhälle. I Sverige har huset många gånger en historia att berätta, här bodde den fattiga torparfamiljen, eller skomakaren med alla sina nio barn. Och spåren från svunna tider kan finnas kvar bland annat i form av nedtrampade golvbrädor framför den öppna spisen där alla stod och värmde sig. Det är knappt jämförbart med de i andra länder vanligt förekommande massproduktionerna av sportstugor i spikraka rader.

Det finns en stor prisvariation på den svenska fritidshusmarknaden, även om omsättningen inte är så hög, många hus går i arv, är lågt eller inte alls belånade och kostar lite  att ha kvar. I Stockholms län hittar vi de dyraste fritidshusen i dagsläget 2,5 miljoner kronor, billigast fritidshus finns i Kronobergs län där genomsnittet för ett fritidshus ligger på 792 000 kronor. Står du kanske i begrepp att köpa ett fritidshus kommer här några tips på vägen:

Tänk noga igenom hur du vill utnyttja ditt fritidshus. Vill du vara där ofta blir avståndet mellan hemmet och fritidshuset en mycket  viktig faktor. Lång restid tid fritidshuset kan göra att intresset svalnar.

Kommer du att vilja och har möjlighet att vara i ditt fritidshus andra säsonger än på sommaren? Då ställer det större krav på standard än om du bara är där på sommaren. Sätt nyttjandegraden i förhållande till prislapp, ett renoverat hus är dyrare men du kan också nyttja det mer.

Precis vid vattnet eller en bit ifrån? Det som drar upp priset på ett fritidshus allra mest är läget, och de dyraste husen finns vid vattnet. Kan du tänka dig att ta bilen eller cykeln till badet kommer du billigare undan.

Hyr först, köp sen. Känn dig för i omgivningarna.

Blir du helt överförtjust i det där gulliga torpet med utedass och pump för vatten på gården, som kanske är lätt bedagat och i behov av uppfräschning?  Tänk noga igenom hur du vill spendera semestern, i hängmattan eller med en hammare i handen alternativt med hantverkare i huset ?

Det är lätt att låta sig inspireras  av vissa barfotamän som på bästa sändningstid inreder ett litet charmigt torp någonstans. Men tänk på att bakom den honungssmaskande mannen står ett helt team som renoverar. Ett helt team som dessutom får betalt.

I rubriken skrev jag utedassets död. Som vore den hämtad ur en deckare, men vad jag menar är att vi nog går mot en önskan om en allt bekvämare tillvaro även på semestern. Vår dröm om torpet lever kvar, kanske som det röda huset med de vita knutarna, utedasset, syrenbersån och vattenpumpen, men parallellt med detta växer en annan sorts fritidshusdröm fram, den med alla bekvämligheter, golvvärme, indraget vatten och WC.

 

Glad Påsk!

 

Claudia

 

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 11 =