Den känslostyrda marknaden

Den känslostyrda marknaden

Nyligen analyserade jag svaren på en undersökning, 1039 personer fick svara på frågor om sin bostadssituation. Svaren kunde delas upp efter ålder, från 20 år som yngst till 80 år som äldst.  En av frågorna som skulle besvaras var den om man någon gång i sitt liv varit tvungen att ändra sina livplaner på grund av bostadssituationen. Var fjärde person mellan 20 och 39 år svarade ja på den frågan! Här kan du läsa mer.

Nyligen var jag på ett intressant seminarium där bostadsfrågor diskuterades. En av paneldeltagarna undrade på fullaste allvar vad känslor har med bostadsmarknaden att göra, kan vi inte istället fokusera på siffror, data och statistik undrade personen i fråga.

Det är klart att det inte bara ska handla om känslor på bostadsmarknaden. Du ska kunna räkna, du ska ha råd, och vi ska kunna göra prognoser på behov av nya bostäder kontra befolkningsökning etc. För mycket av det ena tenderar att bli flummigt och odefinierbart, för mycket av det andra blir lite för kantigt. Den där mixen är perfekt om du frågar mig, det är den som gör bostadsmarknaden så spännande.  Hur mycket vi än räknar finns det mänskliga faktorer som kan sätta krokben för de mest raffinerade prognoser och siffermängder.  Nåja, inte i allt, vi har ju vetat om ett tag att andelen unga vuxna som ska ut på bostadsmarknaden är ovanligt stor, det hade samhället kunnat ha en större beredskap för.

Jag har dröjt med mitt svar till personen som undrade över de där känslorna på bostadsmarknaden verkligen var så nödvändigt. Här kommer det:

Jo, känslor är både viktiga och förekommer på bostadsmarknaden, det finns faktiskt människor som säger att de blev kära vid första ögonkastet, och då pratar de inte om sin partner utan sin bostad. Och de där känslorna blir väldigt påtagliga för var fjärde ung människa som inte kunnat leva det liv de planerat på grund av hur bostadssituationen ser ut. Då handlar det nog snarare om känslor av förtvivlan, ilska och uppgivenhet. För jag tog nämligen bara ett exempel i mängden av en rad olika grupper som på ett eller annat sätt drabbas av en känslostorm på bostadsmarknaden. Om vi glömmer bort de mänskliga aspekterna på bostadsmarknaden, till vilket ju känslorna hör, tror jag vi är ute på djupt vatten.

Har du fler frågor om det här med känslor på bostadsmarknaden är du välkommen att höra av dig till mig.
Claudia

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen − 11 =