Om att köpa fritidshus på hösten

Om att köpa fritidshus på hösten

Under andra kvartalet 2014 fanns det 12 125 fritidshus till salu på marknaden i Sverige, i år fanns det 6 695. SBAB har med hjälp av utbudssiffror från Booli kartlagt hur marknaden för fritidshus sett ut de senaste fem åren. Utbudet i år är ovanligt lågt, vilket bland annat kan ha sin förklaring i att en del fritidshus ombildas till permanentbostäder. Den framtagna statistiken visar tydligt att det är under årets andra kvartal som antalet fritidshus till salu ökar. Utbudet fortsätter att vara högt även under tredje kvartalet, framförallt under juli och augusti för att gradvis minska i september. Vid årets inledande och avslutande kvartal är utbudet lägre. De senaste fem åren har utbudet varit lägre vid årets inledande och avslutande kvartal vilket har sin förklaring i att fritidshussäsongen är starkt kopplad till säsong.

Det är inte alls konstigt att fritidshusutbudet når sin höjdpunkt under andra och en bit in i tredje kvartalet. I takt med att temperaturen stiger och våren är i antågande börjar tankarna på ett fritidshus slå rot hos köparna, och säljarna vill ofta visa sin sommardröm när snön har smält och tomten och omgivningarna träder fram.

Köpa på hösten – tips och trender

Alla drömmer väl om att göra det perfekta klippet. Genom att agera på ett annorlunda sätt än övriga som letar fritidshus kan man faktiskt göra fynd. Nedan listas några fördelar med att köpa fritidshus efter det att högsäsongen övergått i höst.

  • Du får en realistisk bild av hus och omgivning. Att ställa sig frågan om du vill spendera tid i fritidshuset när vädret bjuder på snålblåst och regn är betydligt lättare om hösten/vintern än när solen gassar från en klarblå himmel
  • Det finns säljare som först efter sommaren kommer på att de vill sälja. Som inser att de inte kan bo kvar, att underhållet blivit för omfattande eller så har de helt enkelt tröttnat. Det finns också de som vill ha en sista sommar i huset innan de sätter ut huset till försäljning. Objekt som tidigare inte funnits dyker upp på marknaden.
  • Du går emot strömmen, de allra flesta tittar på och köper fritidshus vår och sommar. Det minskar konkurrensen. Och det är konkurrensen som gör att det blir budgivning, det räcker med att två personer vill ha samma ställe. Tänk på att det kan finnas fritidshus som varit ute till försäljning under en lång tid och där säljarna nu verkligen vill få ett avslut. Därmed blir det ett bra förhandlingsläge för dig som köpare.

Jag gillar tanken på att titta på fritidshus i spöregn, det ger en mer rättvis bild av hur det faktiskt kan vara att spendera tid i huset när solen inte skiner. Det är lättare att förföras av charmen i ett fritidshus en strålande sommardag, och kanske bortse från de regniga dagarna eller ett pockande renoveringsbehov. Jag tror att människor som köper fritidshus annan säsong än på sommaren är mer realistiska i sina förväntningar.

Lycka till!

 

Claudia

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 − 1 =