Det går bra att prata ekonomi när man är nykär

Det går bra att prata ekonomi när man är nykär

Men åh, kan det inte bara få vara så här perfekt och nykärt hela tiden? Ska man börja fundera på hur det kommer att vara den dagen kärleken förändras, redan innan den har gjort det, tänker du kanske? Svaret är ja. Ju kärare du är desto mer behöver du fundera på hur det är när den där första förälskelsefasen övergår i vardag. För den gör det. Och vi brukar faktiskt befinna oss längre tid med vardag än med himlastormande nyförälskelse, över ett liv.  Och eftersom du har mer av det där med vardag är det viktigast tycker jag. Och även om det låter hårt och krasst, ha med i beräkningen att även om förälskelsen gör att du tror på evig kärlek så kan det komma en dag när ni går åt olika håll i livet. Och då gäller det att vara förberedd. I vissa lägen är det väldigt lätt att vara rationell i sitt beslutsfattande medan andra beslut fattas i det där mellanläget mellan rationellt och känslomässigt.  En bostadsaffär exempelvis blandar dessa båda komponenter oftast hej vilt, utan det ena blir det andra lidande. Du kan kära ned dig fullständigt i den där lilla tvåan med snedtak och balkong, men utan ekonomiska möjligheter förblir den en dröm. Du köper något som kalkylen håller för, men du trivs inte. Och samma mix krävs i ett förhållande, känslor javisst, men blanda dem med lite rationella beslut också.

Åter till det där med att vara nykär i en person och inte i en bostad. Att vara sambo är idag lika vanligt som att vara gift i Sverige. Åtta av tio personer i ett samboförhållande saknar samboavtal enligt en undersökning som Avtal24 har gjort. Det finns många som inte vet att sambolagen träder i kraft så fort man flyttar ihop. När förhållandet spricker blir desto fler varse.

Det är kanske inte jätteromantiskt att på den där middagen när ni firar gemensam bostad och en framtid tillsammans att föra samboavtal och testamente på tal, tänker du kanske. Tänk om, att ha en gemensam syn på ekonomin är viktigt långsiktigt och att inte ha det leder ibland till att förhållanden spricker.

Som sambo gäller sambolagen. Den gäller för den gemensamma bostaden och möbler som köpts för gemensamt bruk. Samboegendom ska delas lika när ni separerar, även om en i ert förhållande betalt mer än den andre. Och vill man inte dela helt lika ska man skriva ett samboavtal. Det förekommer bland annat att man vid en separation inser att den ena i förhållandet stått för alla löpande kostnader och den andra har köpt en massa saker som inte omfattas av sambolagen. Beteenden som under tiden de pågår inte känns så viktiga men som blir rena orättvisor den dagen ni delar på er. Bra att veta är också att finns inget testamente när man är sambo och den ena i förhållandet går bort ärver barnen direkt från sin avlidna förälder.

Bra att tänka på som sambo:

  • Skriv samboavtal om ni vill frångå regeln om att dela de gemensamma inköpen på hälften vid en separation
  • Är en mer föräldraledig än den andra, ta upp det till diskussion, det påverkar ekonomin, hur ska den personen kompenseras? (ett sparande om utrymme finns)
  • Skriv testamente, sambor ärver inte varandra.

Som gift

Det är stor skillnad mellan att vara gift och sambo, rent juridiskt. Det spelar ingen roll att du köpte huset eller startade företaget innan du gifte dig. All egendom som inte är reglerad som enskild egendom genom ett äktenskapsförord, testamente eller gåvobrev delas lika mellan dig och din partner vid en separation. Genom att skriva ett äktenskapsförord kan ni bestämma att vissa tillgångar inte ska ingå i den gemensamma potten vid en eventuell skilsmässa.

Tänk på det här som gift

  • Vill ni något annat än att alla tillgångar delas på hälften vid en skilsmässa, upprätta ett äktenskapsförord som gör all eller viss egendom enskild.
  • Gifta par ärver varandra. Men särkullbarn, barn som inte är gemensamma, ärver sin förälder direkt vid dödsfall. Vill man begränsa särkullbarnets arvsrätt måste man skriva testamente.
  • Är en mer föräldraledig än den andra, ta upp det till diskussion, det påverkar ekonomin, hur ska den personen kompenseras? (ett sparande om utrymme finns) Sparandet ska då göras till enskild egendom.

Lycka till med både kärlek och ekonomi!

Claudia

 

 

 

 

 

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 − four =