Den där osten

Den där osten

Säg att du får ditt första barn vid 40, och barnet flyttar hemifrån vid 25 så kan du börja planera för ditt nästa steg i boendet vid 65. I samband med pension eller två år innan om vi arbetar till 67. Jippie!

Är det fel, finns det något bäst- före-datum för att flytta hemifrån?  Njae, det finns väl olika syn på det. Men ett bra steg på vägen mot att bli vuxen är väl just att ansvara för ett eget hushåll. Och lärdomen kommer först med egen erfarenhet. Teorin biter liksom inte.

Det där med att göra egna val och ta ansvar hela vägen, och ta ett helhetsgrepp om ekonomin, och sätta upp mål och göra budget, ja att bli vuxen, det kan liksom bli lite tjorvigt och allmänt komplicerat om man bor med sin kärnfamilj oavsett hur den må se ut.

Jag har mött detta på nära håll. En av tre är nu utflugen ur boet. Efter två månader med eget hushåll ringer hon hem för att be om ursäkt till sin arma mamma, och kanske till övriga familjen.
– Förlåt för osten!
– Vad?
– Jo alltså ost är ju jättedyrt!
– Mmm.
– Jag bara hyvlade och hyvlade när jag bodde hemma, jag fattade ju ingenting, förlåt!

Därför är det viktigt att flytta hemifrån!

Det talas om låsningar på marknaden för bostäder, det finns en brist på rörlighet.  De ungas problem att etablera sig i tid spiller liksom över på deras föräldrar. Med unga vuxna som bor i barndomshemmet kommer en låsning i att inte kunna ta nästa steg i din egen bostadskarriär i tid. Så det låser sig, och man blir kanske kvar.

Det är en komplicerad situation men försök att ha beredskap, både som förälder och som ung.   Då det på många bostadsmarknader råder brist på hyresrätter kan bostadsrätt vara ett alternativ. Här kommer några tips:

Till dig som förälder: har du möjlighet att spara till dina barn, gör det från mycket tidiga år, en liten peng varje månad hinner bli en bra grundplåt tills dess det är dags. Hör med vänner och bekanta, och deras vänner och bekanta, kanske finns det en öppning att hyra i andra hand någonstans.

Har du ett barn som betalar hemma och du inte behöver tillskottet? Sätt undan pengarna på ett konto, det behöver du kanske inte informera om.

Som ung, ställ dig i alla bostadsköer som går, prata med vänner och ha en plan! Kan du tänka dig att dela boende eller vill du ha ett eget? Vill du hyra eller köpa?

Vill du köpa är det viktigt att sätta upp en budget, för att du ska ha råd med kontantinsatsen när det är dags. Din första bostad kanske kan ligga lite längre ut än vad du egentligen tänkte från början? Det är bra, ju längre ut från centrum du kommer desto billigare är bostäderna.

Önska dig pengar i present, det må vara trist och tas emot lite sisådär, men det hjälper dig på vägen att köpa egen ost i ditt eget kylskåp. Och låta dina föräldrar återta rätten till sitt eget kylskåp.

Lycka till, både som förälder och ung,

Claudia

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Kommentarer
 1. Sima at 20:27

  Hej!
  Jag har läst alla förslagar men det finns inget för mig som är ny i Sverige ,har ni någonting för mig också ?

  Mvh,
  Sima

  • Claudia Wörmann Author at 08:34

   Hej Sima!
   Bostadsmarknaden är svårtillgänglig för många och jag har inga speciella/annorlunda tips till dig som ny i Sverige.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen − 5 =