Lever du det liv du betalar för?

Lever du det liv du betalar för?

Låt mig förklara vad jag menar med ovanstående rubrik. När prisstatistiken över landets bostäder sammanställs varje månad hamnar storstadsregionerna i topp, i synnerhet i de centrala delarna. Det finns varierade anledningar till varför priserna i innerstaden i storstadsregionerna är som dyrast. Jag tar Stockholm som exempel, där finns en förklaring i innerstadens struktur,  området är begränsat och kommer att vara så , alltid. I andra städer kan attraktionskartan ritas om och gränserna för var innerstaden tar slut kan fluktuera. I Stockholm talar man om innanför och utanför tullarna, det kommer aldrig att ändras. Det definieras av öar och vatten. Fler människor än vad det finns bostäder vill bo i innerstaden.

Närhet till allmänna kommunikationer och ett rikt och mångsidigt uteliv är annat som ligger i vågskålen för attraktivitet. Och som därmed gör en bostad lite dyrare.

Som ung vill de allra flesta bo så centralt det bara går men det är få förunnat att i unga år bo centralt, för det krävs både tur och en bra sudd med pengar. Lite ödets ironi att den grupp som är mest benägen att nyttja det rika utelivet också  har minst chans till det.

Sen kommer en annan fas i livet, i det traditionella mönstret, de unga åren övergår till samboskap, giftermål kanske och barn. Det är sant och av mig helt säkerställt, jag har gjort en egen liten analys av följande som faktisk ganska väl återspeglar livets utveckling. Någon åker utomlands i unga år och får svara på frågor vid hemkomsten om hur utelivet var och kanske om priset på drinkar. En något äldre person åker utomlands och möts av frågor som var det god mat och var det barnvänligt, mycket lekplatser?  Våra preferenser och följdfrågor följer livets olika faser.

För den som bildat familj brukar livet bli lite snävare, utelivet finns där och hägrar kanske, och man passerar krogen där allt hade sin början, nu med matkasse, hund och barnvagn.  Gradvis skiftar livet lite fokus, plötsligt är man expert på bästa lekplatsen och har koll på daghemmet med bäst renommé, och börjar tappa greppet om vart man ska gå ut  en onsdag. Lite som med bilen du kanske ska köpa, förut öppnade du  motorhuvuden, nu står du längst bak och grunnar på hur du ska få plats med en tvillingvagn och matkassar.

Jag är övertygad om att utritat på en karta lever den med små barn i den urbana miljön ett ganska geografiskt litet liv, det ingår i att få ihop det där berömda livspusslet att inte ha för långt mellan hemmet, skola, barnomsorg, mataffär och annat vad livets nödtorft kräver. Kan det vara så, bara kanske,  att du som känner igen dig i ovanstående beskrivning faktiskt lever ett småstadsliv, och har betalat för en bostad som ligger i det högre prisspannet på grund av innerstadens stora utbud som du aldrig nyttjar?

Fundera på det här ett tag, gör en utvärdering.

Claudia

 

 

 

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 − three =