Gör såhär om villaköpet blir för dyrt i Stockholm

Gör såhär om villaköpet blir för dyrt i Stockholm

Jag är född, uppvuxen och bor i Stockholm. Ibland händer det att jag funderar på varför. Folk överallt, det tar alltid tid att förflytta sig, långt till vänner som bor på andra sidan stan och trots att jag bor nära ett stort kulturutbud hinner jag knappt utnyttja det. Och bostadsmarknaden ska vi inte tala om. Dyrt och svårt.

En genomsnittlig villa i Stockholm kostar över 6 miljoner, vilket är utom räckhåll för många som har villadrömmar. En tänkbar lösning skulle kunna vara att pendla till jobbet från någon av orterna i Mälardalen. Priset för en villa är betydligt lägre och trots en ökad kostnad för pendling går det komma ner betydligt i boendeutgift. I en uträkning som vi och Booli tillsammans har gjort talar siffrorna sitt tydliga språk: det går att spara tusentals kronor på att välja att köpa villan längre bort från Stockholm. Tankesättet går givetvis att applicera på vilken stad som helst.

I vårt exempel har vi räknat ut vad det kostar att köpa en villa för medelslutpriset i några av de mest populära pendlarstäderna, låna 85 procent av villans värde och köpa pendlarkort. Jämfört med förra året har det till och med blivit ännu billigare eftersom nya pendlarpriser infördes den 1 oktober. Uträkningen ger oss följande:

  1. Nyköping (1 timme 2 minuter till Stockholm) – 6 485 kronor billigare per månad än att köpa villa i Stockholm.
  2. Strängnäs (49 minuter) – 6 402 kronor billigare.
  3. Eskilstuna (51 minuter) – 6 338 kronor billigare.
  4. Västerås (1 timme 2 minuter) – 5 057 kronor billigare.
  5. Uppsala (37 minuter) – 4 189 kronor billigare.

Självklart är inte villaköpet det enda du ska ta med i dina funderingar. Om ni är en familj som funderar på att flytta är det många som ska få tycka till. Är barnen små eller på väg är det lättare än vad det är när lite större barn har rotat sig på ett ställe. Att fråga arbetsgivaren om det är möjligt att få arbeta på distans kan också vara smart – om det går. Om ni är ett par kanske en av er ska fundera på att söka jobb på den nya orten för att göra livspusslet enklare. Ett sätt kan vara att ta hänsyn till allt detta i en klassisk plus- och minuslista.

Det ni kan vinna är mer hus för pengarna eller ett lägre inköpspris. Lite lugnare vardagstempo och kanske till och med plats för vänner och släkt att komma och hälsa på och sova över. Testa åtminstone tanken. Och nästa gång du letar villa kanske du kan lägga till ett par orter i sökfältet och se vad som händer?

 

 

 

 

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 − two =