Håll koll på din ränta!

Håll koll på din ränta!

Jag minns ett samtal till en nära släkting på 90- talet, där jag gratulerade till en bra förhandlad ränta – på 14,5 procent. Då, minns jag det som, hade de flesta benkoll på sin ränta.

Nu är det annorlunda. Den låga räntan, som även om den är på väg upp, är historiskt låg har gjort något med vår inställning till och synen på vårt ansvar inför att hålla koll på räntan tror jag. Jag har roat mig med att i större sociala sammanhang fråga vad den jag pratar med för stunden har för ränta på sina eller sitt bolån. En del ser ertappade ut, andra har sagt något i stil med: ” äsch de är så låga men ligger väl på runt 1 eller 2 procent”. Jag:  Men mer exakt, vad betalar du i ränta? Och vad har du för bindningstid?  Nu börjar nog min sociala kompetens och blotta närvaro ifrågasättas av en hel del av mina minglande bekanta. Kan inte den där människan gå härifrån så vi kan prata om roligare saker och det blir ju inte precis partystämning när jag blir ertappad med att inte veta räntan på mitt bolån, kanske de tänker.

Jag tycker det är ganska förbluffande att så pass många inte vet sin bolåneränta mer exakt. Bostadsköpet är för de allra flesta  det största privatekonomiska beslut man fattar under sin livstid, utan att man riktigt har koll på villkoren. Det kan ligga en förklaring i att den låga räntan gjort en del människor med bolån fat and happy. Vilket inte är så konstigt med det låga ränteläget vi har och har haft. Nu är den på väg upp,  vilket kan kännas lite olustigt. Till skillnad från under 90- talet då vi via medierna radio, tidningen, och TV fick reda på hur Riksbanken valt att göra med reporäntan är all information så mycket mer lättillgänglig idag. Det är så mycket lättare idag att hålla sig uppdaterad om räntebesked från Riksbanken och prognoser. Utnyttja det!  Skaffa dig den information just du behöver för att känna dig mindre orolig och mer påläst.  Men viktigast av allt, ha koll på din egen ekonomi. Vad har du för ränta och vid vilken tidpunkt ska lånen läggas om är grundläggande frågor som du bör ha koll på. Ingen kan gömma sig bakom argumentet att de inte vet idag, debatten om stigande räntor förs offentligt och du kan på ett ögonblick kolla upp dina egna lån.

Informationen om stigande räntor är generell, men hur det påverkar är högst individuellt. Mitt tips är att du tar din nuvarande lånesituation som bas, sätt dig ned och räknar på vad en högre ränta innebär för just din boendeekonomi, gärna redan ikväll. Det finns bra verktyg på nätet för dig som vill ha hjälp med att räkna. Genom att skaffa dig denna koll står du bättre rustad mot högre ränta och framför allt vet du din egen smärttröskel för räntan och kan agera efter det.  Du kanske till och med är orolig i onödan? Är det redan idag så att du inte skulle klara av ens den minsta lilla höjning så tycker jag att du ska överväga att flytta till ett billigare boende.

 

Claudia

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 − nine =