Hur har du det med avtalen i ditt liv?

SBAB har alldeles i dagarna sammanställt svaren från 1034 personer i åldern 20 till 80 år. Bland annat fick de svara på frågor om olika avtal och termer.  Det visar sig att de allra flesta står utan avtal, 18 procent har upprättat testamente, 10 procent har tecknat samboavtal, 8 procent har tecknat avtal om bodelning och äktenskapsförord.

Detta trots att man vet vad de olika avtalen betyder. Det är lite olika, äktenskapsförord och testamente toppar listan över begreppen om människor förstår, 84 procent vet vad ett äktenskapsförord betyder och 92 procent är insatta i innebörden av ett testamente. 78 procent vet vad bodelning är och 75 procent vet vad ett samboavtal är. Lite drygt hälften, 52 procent vet vad särkullbarn är.

42 procent har funderat på att upprätta ett testamente. I övrigt är intresset ganska ljummet för att teckna avtal. Över hälften vet var man hittar information om de olika avtalen.

Kanske är det dags att köra lite Astrid Lindgren pedagogik i sitt liv. I en intervju fick hon frågan om hon tänkte mycket på döden. Då berättade hon att hon och hennes nu till åren komna väninnor hade som hälsningsfras döden döden döden. Den gick liksom inte att undvika, och det var bäst att inleda så, tyckte väninnorna.

Trots att man vet vad de olika avtalen verkar reglera, var det finns information så står många helt utan avtal. Det kan bero på att det finns en viss censur i våra liv och vårt sätt att tänka vad det verkar. Nuvarande tillstånd (som sambo eller nygift eller var man nu i livet befinner sig) förväntas bestå för evigt, om inte i evighet så åtminstone väldigt länge. Ska jag liksom gå och tänka på att separera och avtalsreglera nu när jag precis blivit sambo? Ja det ska du!

Jag tror att många duckar, detta med avtal ingår i kategorin obehagligt, skilsmässa ibland, döden och annat obehagligt, men det handlar om att stå förberedd när något oväntat sker.

Du kan avge nyårslöften om bättre hälsa och kondition, men inträffar det oförutsedda och du står utan avtal är det inte mycket värt med en god kondis. Det ger effekter på både din boendeekonomi och privatekonomi. Mitt råd är att prioritera avtalen för dig och din familj, det är ett bra nyårslöfte.

 

Döden döden döden!

 

 

 

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × two =