Hur ser din sparhistoria ut år 2037?

Hur ser din sparhistoria ut år 2037?

Det är lätt att vara efterklok. Det är exempelvis lätt att skrockande säga att man borde ha köpt ett gäng H&M-aktier 1980 eller en 4-rumslägenhet på Kungsholmen i Stockholm 1991. Vi vet ju idag att vi hade varit rika om vi hade gjort det. Men det jag funderar över är varför så många, givet att vi vet att tid är vår bästa sparkompis, inte gör mer åt saken? För dig som ännu inte tänkt i dessa banor är det nu, idag, 2017, du har chansen. Du har chansen att bestämma hur din framtid ska se ut och vilka historier du ska slippa berätta om möjligheter du aldrig tog.

På fredag kommer lönen för många svenskar. Du har valet att gå ut och spendera den på Black Friday-reorna eller att spara för att slippa sitta i framtiden och ångra sparandet du aldrig startade.

Inte övertygad? Här kommer några fler argument till varför jag tycker du ska välja att spara:

  • Tid och regelbundet sparande är det absolut bästa medlet för att uppnå rikedom. Ränta-på-ränta är ett fantastiskt matematiskt fenomen som gör att även små belopp blir stora över tid. Det vet viVad gör vi av den informationen?
  • Vad är du gladast över när du sitter och skrockar och berättar historier år 2037? Den nya tröjan du köpte på rea 2017 eller att du sparade pengarna till framtida behov eller drömmar?
  • I SCB:s undersökning om levnadsförhållanden visar det sig att så många som var femte svensk inte skulle klara en oförutsedd utgift på 11 000 kr. Att inte ha en ekonomisk buffert riskerar att sätta dig i svårigheter när något oförutsett händer. Se till att börja spara till en sådan, även om det bara handlar om några hundralappar på sparkontot istället för att handla något på rean i helgen.
  • Det brukar heta att Black Friday är ett utmärkt tillfälle att klara av julklappsinköpen till reapriser. Men, handen på hjärtat, har du verkligen redan nu klart för dig vilka julklappar som ska inhandlas? Nej, risken är att du köper något som inte blir till en julklapp i slutändan. Och den lönen som kommer nu är faktiskt den sista innan jul (förutsatt att du inte vill panikhandla dagarna innan jul..).
  • Det bästa sättet att inte spendera pengar på onödiga saker är att stoppa undan pengar redan när lönen kommer. Ett bra tips är att du sparar pengarna på en annan bank än den du använder till vardagsekonomin. På så vis gömmer du undan sparandet för dig själv och höjer tröskeln för nallande från det.
  • Ett av FN:s globala mål, som världens ledare gemensamt förbundit sig till att uppnå senast år 2030, är nummer 12: ”Hållbar konsumtion och produktion”. Det innebär bland annat att alla, överallt i hela världen, senast år 2030 ska ”ha den information och medvetenhet som behövs för en hållbar utveckling och livsstilar i harmoni med naturen”. Kalla mig dystopisk, men i det kan knappast ingå att många av oss ska köpa saker de kanske inte ens behöver fem veckor innan jul?

Så bestäm dig. Här och nu. Vad sparar du till?

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twelve − one =