5 tips för en bättre boendeekonomi

5 tips för en bättre boendeekonomi

Igår fyllde SBAB Globen med en show om boendeekonomi. Och dessutom hävdades det att boendeekonomi är jättekul. Jag fattar det något ironiska i det. Boendeekonomi är inte alltid jättekul. Det är inte jättekul att välja elbolag, försäkringsbolag eller pensionsbolag heller. Vi som jobbar i lågintressebranscher får kämpa rätt hårt för att få ut kunskap om det vi tror på. Men är det något vi kanske kan enas om är att boendeekonomi är jätteviktigt.

För varför i hela friden ska du lägga tid på att se över din boendeekonomi? Varför ska du ta tid från en bra serie på en streamingtjänst, planlöst scroll på sociala medier eller att umgås med någon du gillar? Svaret på det är för att boendeekonomi är en mycket central del av din privatekonomi. Att räntehöjningar, prisnedgångar och inkomstförändringar kan få stora konsekvenser. Därför tycker jag att du bör ta några timmar av din tid för att se över din boendeekonomi. En liten avstämning för att se att allt är i sin ordning. Några viktiga punkter att fundera på är:

  • Särskilt om du har rörlig ränta: klarar ditt hushåll en ränteuppgång med tre procentenheter utan att det blir ansträngt?
  • Har ditt hushåll en lättillgänglig buffert om ett par, tre månadsutgifter om något oförutsett händer? Sparkonto med fria uttag och ränta är det bästa alternativet för bufferten. Använd tjänster som för att hitta sparutrymmet om du inte har en buffert.
  • Räkna på vad som händer om en av er blir arbetslös eller sjuk. Hur länge klarar ni er och hur behöver ni eventuellt förbereda er på det? Det finns olika typer av försäkringar att teckna för att ni ska vara trygga även om det händer.
  • Har du koll på juridiken? Om du är sambo, har särkullbarn eller om ni har väldigt olika ekonomiska förutsättningar är det extra viktigt.
  • När bytte du el- och försäkringsbolag senast? De enda som tjänar på att vi inte orkar byta särskilt ofta är bolagen där du är kund länge. Kolla om du kan få ner priset en aning.

Kan du checka av den här listan har du kommit en bra bit på väg. Kanske har du inte haft jättekul hela tiden. Men du har definitivt gjort något jätteviktigt.

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 − 17 =