Såhär gör du en egen räntebuffert – ladda ner din egen räknesnurra!

Såhär gör du en egen räntebuffert – ladda ner din egen räknesnurra!

Det är inte alltid så roligt det här med privatekonomi, pension och försäkringar. Jag har full förståelse för att livet kommer emellan med andra saker om vardagkvällarna. Dessutom, tycker en del, är det inte så lätt att veta hur man ska göra. Finansinspektionen har exempelvis tidigare visat i en undersökning att varannan vuxen konsument har svårt att svara rätt på tre enkla frågor om risk, inflation och ränta. Det är i sig inte alls konstigt. Det är inte så många som går runt och övar den finansiella förmågan. Det finns som sagt oändligt många roligare saker att pyssla med.

Därför tänkte jag att det vore bra att visa konkret hur man gör en av de saker jag ofta pratar om; nämligen att skaffa sig en räntebuffert. Med samma uträkning ser du också enkelt hur en räntehöjning påverkar din ekonomi.

Nedan kan du se en video som kort beskriver hur man gör. Det går naturligtvis att pausa i videon så att du ser uträkningarna. Vill du hellre fylla i dina egna siffror, kan du ladda ner ett förprogrammerat Excel-dokument här. Där kan du själv fylla i siffror och själv laborera.

Du är inte mindre smart för att du inte kan. Du är klok som söker hjälp för att bättre förstå.

 

 

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 − 1 =