Nu rasar det – nej nu rusar det på bostadsmarknaden

Nu rasar det – nej nu rusar det på bostadsmarknaden

Den som står i begrepp att köpa eller sälja bostad har det inte lätt att bilda sig en uppfattning om vart marknaden är på väg idag. Vi slits med information om att priserna går kraftigt uppåt, det tuffar på och att snart kommer kraschen.

Information om bostadsmarknaden är intressant för de allra flesta. Den som redan köpt, den som planerar att köpa, den som sålt och den som planerar att sälja och däremellan även de som på håll följer utvecklingen i ett hyrt boende. Det är till och med intressant för den som inte ska göra något alls, bara bo kvar.

Motstridig information gör en osäker,  kanske blir det så att det leder till att man istället för att agera sitter still i sin bostad, även om den är för stor eller för liten. För vem vill stå där och göra årets sämsta affär?

Jag har också gjort prognoser om utvecklingen, och  jag lägger väldigt stor vikt vid att det tydligt ska framgå att det är just en prognos, som också kan ses som en gissning. För vem kan veta exakt hur utvecklingen på bostadsmarknaden ska bli? Ingen om du frågar mig. Ingen.

Mina tips till dig som står där mellan alla motstridigheter och ska fatta ditt livs kanske största privatekonomiska beslut:

Skaffa dig en egen uppfattning. Det finns massor med information gratis på nätet, detaljerad prisstatistik på områdesnivå. Information om vad som sålts i närområdet och till vilket pris.

Ska du köpa – priserna kan gå både upp och ned, det ska du ha med dig, köp av rätt anledning, ser du att du eller din familj kommer att trivas och bo länge i den bostad ni köper, ja då kan du vara beredd på både upp- och nedgångar. Rätt anledning, är i min mening, inte att direkt tänka på hur bostaden kommer att öka i värde.  Det vet man aldrig. Värdera hellre trivsel, det är mer subtilt och naturligtvis omöjligt att värdera i pengar.

Som säljare, stirra dig inte blind på vad grannen fick för bostaden. Din bostad kan vara i både bättre och sämre skick, sätt rimliga förväntningar.

Om priserna går ned något och du ska sälja kan det kännas surt, men ska du också köpa, ja då köper du ju till ett lägre pris också.

Lycka till där ute! Och vill du läsa mer i ämnet #merfakta och #mindretyckande kan du läsa SBABs senaste release här.

Claudia, boendeekonom på SBAB.

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen − eleven =