Ungdomar har blivit bättre på att spara

Ungdomar har blivit bättre på att spara

Ibland fastnar bilden av en hel generation på näthinnan och i vårt medvetande, det är lätt att prata om en hel grupp som tämligen homogen än att se till skillnader och individuella karaktärsdrag. Vem har inte fastnat i bilden av att se den unga generationen som bortskämd, curlad förstås, med dålig koll på ekonomi, generationen som tar sms- lån utan att förstå dess konsekvenser.

Sannolikt färgas vi av bland annat TV program med människor som får göra ny budget med skammens rodnad framför en tavla, coachade av ekonomikunniga programledare.

Glöm den bilden!

SBAB gör årliga undersökningar om vitt skilda områden. Nyligen sammanställdes svaren från 1185 personer som svarat på frågor om sitt sparande. Ungdomar och unga vuxna mellan 20 och 34 har blivit mycket bättre på att spara jämfört med i fjol. Alla åldersgrupper har generellt sett blivit bättre på att skapa en buffert i ekonomin jämfört med 2017 men, med sina 50 procent jämfört med fjolårets 39 procent, är gruppen mellan 20 och 34 år den som ökat mest.

Stor stjärna i boken att månadssparandet har ökat! Det är sunt, och framför allt glädjande att hälften av de allra yngsta i gruppen har ett månatligt sparande. Man kan tänka sig att det senaste årets fokus på bostadsmarknadsfrågor har gjort att ungdomar blivit mycket mer medvetna om vikten av att börja lägga undan pengar om man så småningom ska kunna ta sig in på marknaden.

 

Alla vet att i unga år är sparandet svårt att få ihop, så extra stor eloge till er!

 

Claudia Wörmann

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ten + twenty =