Köpa fritidshus på hösten kan bli bra

Köpa fritidshus på hösten kan bli bra

Ibland får jag frågan: när är det bästa tiden på året för att köpa bostad.  Och i frågan ligger att man vill maximera möjligheten till en bra affär rent ekonomiskt. Jag brukar svara. Om jag visste det skulle andra veta det och det skulle inte längre vara en bättre tidpunkt. För  i det med bra affär kan ligga aspekten att agera när få andra gör det (som köpare). Men  en bra affär är ju den där du får ihop kalkylen och trivas i din nya bostad.  Trivsel är också ett värde. Som förvisso är svårare att omsätta i pengar.

Därför kan det vara en god ide att leta fritidshus på hösten. För då går färre och drömmer. Och tittar ni på fritidshus den här årstiden innebär det lägre  konkurrens. Konkurrens på bostadsmarknaden innebär budgivning som leder till ett högre pris. De fritidshus som finns till salu under hösten kan vara det av flera anledningar. Ett skäl kan vara att röjningen av fritidshuset tog lite längre tid än planerat. Andra orsaker kan vara att de nuvarande ägarna bestämt sig för att spendera en sista sommar på sitt ställe.

En annan fördel  med att leta fritidshus utanför den traditionella säsongen är att du kan se det med andra ögon. det är mycket lätt att fladdra iväg i drömmarna när solen står i zenit och blomsterprakten är påtaglig. En grå höstdag får du se ditt potentiella sommarparadis i en annan dager. Lite som att det sminkat av sig.

Färre fritidshus till salu i år

I år var det 460 färre fritidshus till salu i Sverige under perioden mars till september. Det är ingen dramatisk förändring. Det är svårare att mäta efterfrågan. Den allmänna uppfattningen bland landets fastighetsmäklare är att efterfrågan på fritidshus ökat. Ett sätt att mäta det på är genom förmedlingstid.  Det tar i genomsnitt 20 dagar att sälja ett fritidshus i Sverige idag. Förra året under samma tid (mars till september) tog det i genomsnitt 27 dagar. Och året dessförinnan tog det i genomsnitt 29 dagar från det att ett fritidshus utannonserades till dess de såldes.

När efterfrågan och priserna ökar brukar det leda till att fler vill prova att sälja. Men det gäller inte för fritidshussäsongen i år. Det beror med stor sannolikhet på att den som redan har ett fritidshus gärna vill behålla det. Pandemin och reserestriktionerna har fått fler att intressera sig för att köpa fritidshus i Sverige. Samtidigt är fritidshuset en form av lyxvara. Drömmen som många har måste kombineras med ekonomi för att fritidshusdrömmen ska bli verklighet.

Flygskammen har funnits längre än pandemin, men när det dåliga samvetet byts ut mot direkta hälsorisker är det lättare att stanna hemma. Och när fler planerar för semester hemma och ekonomin finns där bidrar det till att efterfrågan på ett eget ställe ökar. Många upplever att det positiva med att resa är att vardagen bryts och att man får se något annat. Det avbrottet från vardagen kan även ett fritidshus erbjuda.  En del fastighetsmäklare vittnar om att målgruppen som söker fritidshus har blivit bredare. I den breddade gruppen intressenter finns bland annat alla som tidigare bara åkte utomlands. Och som nu ser fritidshuset som ett alternativ.

Den som arbetar hemifrån i större utsträckning än tidigare kanske planerar att arbeta från sitt fritidshus också. Sen finns det de som bor i lägenhet och som under pandemin insett att bostaden funkar bra när alla går åt sitt håll på morgonen och kommer hem på kvällen. Men att bostaden givet de nya förutsättningarna känns lite trång. Att bo i villa med egen trädgård ingår inte i planeringen, då blir fritidshuset ett bra alternativ.

Stor variation i utbudet

En snabb överblick över vad som just nu är till salu visar att det finns en stor variation i utbud. Fritidshusformen bostadsrätt finns också som alternativ. Även sjönära ställen som inte riktigt går att skilja från åretruntbostäder med flera miljoner som prislapp, säger Claudia Wörmann.

Några avslutande tips till dig som letar fritidshus

Alla tips riktar sig till den som är intresserad av ett fritidshus på den traditionella marknaden. Inte den som söker fritidsboende i fjällen.

  1. Att köpa fritidshus på hösten kan löna sig. Då har det största intresset och därmed konkurrensen lagt sig. I år kan det dock bli en längre säsong. Men generellt är det färre som tänker på ett köp av ett traditionellt fritidshus när det börjar bli lite kallare. De säljare som har fritidshuset ute till salu på hösten kan vara angelägna om att få till en snabb affär.
  2. Var noga med din kalkyl. Håll dig till lånelöftet och dras inte med för mycket i budhetsen.
  3. Något för den händige? Ja så står det ibland och prislappen kan kännas lockande. Var mer självkritisk än drömmande. Är du inte händig och intresserad nu blir du det inte av ett fritidshus med renoveringsbehov. Då ska du ha ett byggprojekt igång på distans om du inte är på plats. Det kan se lekande lätt ut i alla renoveringsprogram på TV. Men det som inte syns är att bakom programledaren finns ett helt team av proffs.
  4. Utedass eller moderniserat. Det finns fritidshus med utedass och det finns topprenoverade hus med permanentstandard. Förutom att det är en smaksak är det också en fråga om kostnad. Huset som inte är vinterbonat innebär en kortare säsong. Ett ställe som möjliggör vistelse året runt leder ju naturligt till att ni faktiskt kan vara där oftare. Utslaget på dagar per år kan det faktiskt löna sig att, om ekonomin tillåter, köpa ett hus som möjliggör en längre säsong.
  5. Slår ni till på ett fritidshus i en populär semesterregion är det bra att ha en plan för hur ni ska hantera vänner, släkt och bekanta som vill komma på besök. Det kan bli en ständig ström av aldrig sinande besökare. Bestäm hur ni vill ha det och sätt era ramar.

Antal fritidshus till salu per län (10 mars till 10 september)

Område 2020 2019
Västra Götalands län 1115 1377
Stockholms län 1280 1228
Skåne län 646 695
Dalarnas län 640 592
Södermanlands län 526 521
Östergötlands län 488 467
Gävleborgs län 441 463
Värmlands län 345 436
Kalmar län 381 433
Hallands län 379 391
Västerbottens län 358 372
Jämtlands län 293 343
Örebro län 273 329
Uppsala län 352 328
Norrbottens län 356 326
Västernorrlands län 286 242
Västmanlands län 219 226
Blekinge län 177 218
Gotlands län 176 191
Jönköpings län 152 182
Kronobergs län 142 125

Källa: Booli

Lycka till!

Claudia

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.