Om våra bostäder nu och i framtiden

Om våra bostäder nu och i framtiden

Visa mig ditt hem och jag vet vem du är eller? Kanske det hellre ska uttryckas, visa mig ditt hem och jag vet vem du vill vara. Länge pratade vi bostäder efter facilitet, nu har alla bra standard och vi kan istället prata bostäder utifrån identitet. Sen tror jag att just samtalen om bostäder är det kitt som för oss samman, något som vi behöver, diskussionen med grannen om vilken ränta och vilket kök har ersatt det vi tidigare diskuterade om söndagarna på kyrkkaffet.

För en tid sedan frågade jag människor vad de vill ha i sina bostäder, med fokus på bostadsrätt.  Svaren från drygt 1000 personer ligger till grund.

Betalningsvilja
Vad är så pass viktigt i bostaden att man faktiskt är villig att betala extra för det var en av frågorna. I topp hamnar en stor balkong eller uteplats. 7 av 10 personer är villiga att betala extra för att kunna åtnjuta tillvaron på en stor balkong. Balkongen blir en viktig ventil för den som bor i flerfamiljshus. Och sett till hur våra trädgårdsmöbler gått från att vara gnissliga pinnstolar till att mer likna loungesoffor är det inte ett dugg konstigt att man vill att utrymmet ska vara stort.  Här vill man vara, kanske glasa in för att förlänga säsongen. Och plats för att odla. Många ser balkongen som ett extra rum. Den trenden med stora balkonger tror jag är här för att stanna.

På andra och tredje plats hamnar väl tilltagen förvaring
Att ha någonstans att förvara sina saker är viktigt. Det kan också inte bara vara så att man går från större till mindre, då krävs det utrymme. För familjen med barn eller för den med ett fritidsintresse som är utrymmeskrävande blir det exempelvis viktigt. Ett par skidåkare i familjen, en barnvagn, en golfbag eller två kräver sitt utrymme.

Gemensamhetsutrymmen
En teori är att prisutveckling och regler på bostadsmarknaden (amorteringskrav och kontantinsats) framtvingar en förändring på bostadsmarknaden. Kraven på yteffektiva bostäder ökar. Låt säga att du helst behöver en trea men inser att du inte riktigt får ihop vad som krävs och väljer en mindre bostad. Om vi i framtiden ska bo mindre kan man anta att kraven på gemensamhetsytor ökar. Att en del av det vi idag har inne i våra bostäder flyttas ut till det gemensamma.
Vi må bo mindre men vill ju inte ge avkall på det övriga i livet. Att ha övernattande gäster och en och annan stor middagar är fortsatt möjligt, om dessa flyttas ut i gemensamhetsutrymmena.

Varannan person i undersökningen vill gärna ha tillgång till gästlägenhet. Se där, övernattande gäster utan att behöva ha dem så nära inpå, kanske det ideala för både gäster och värd, speciellt i en liten bostad. Nästan lika många vill gärna ha gemensam lokal.  Finns detta kan du både ha övernattande gäster och middagar för fler än som får plats i lägenheten.

44 procent vill gärna ha en gemensam tvättstuga att gå till. Idag är det vanligt att ha egen tvättmaskin. Här kan man anta att en del vill ha tvättstugan som ett komplement till den egna maskinen, för lakan och annat mer skrymmande som tar mycket plats att torka (om det inte går att torktumla). Det kan också vara så att det är generationsbundet, att fler ur den äldre generationen vill ha en gemensam tvättstuga.

Ja, 37 procent vill gärna ha ett gym i fastigheten. Och lika många vill ha en gemensam grillplats.

Först gymmet sen grillen, eller bara det ena kanske? Oavsett nyttjandegrad och ordning indikerar detta att det finns en vilja att ha allt i sin närhet. Om gymmet finns i fastigheten blir ursäkt nummer ett: ”jag hinner inte” ganska ihålig. Och även de i flerfamiljshus vill grilla när väder och vilja finns. Det kan också vara så att vi går mot ett mer av allt i vårt boende. Tidsbrist och vilja till att effektivisera kan bidra till att vi i framtiden ser boendet som en samlingspunkt, mer än ett boende.

Möjlig framtidsvision
Efter jobbet stressar jag till gymmet för att sen grilla, en middag i glada vänner och grannars lag, på takterrassen, fantastisk solnedgång! Några övernattar i gästlägenheten. Extra plus för efterrätten, inget smakar så gott som egenodlade jordgubbar som vi nyss skördade i vår gemensamma odling på innergården, pedantiskt skött av den mest engagerade av alla.

Här trivs jag, här vill jag bo!

Claudia Wörmann Boendeekonom SBAB

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 − three =