Undvik att drömmen om fritidshuset blir en mardröm

Undvik att drömmen om fritidshuset blir en mardröm

När SBAB nyligen frågade svenska folket om sina fritidshusdrömmar knep för fjärde året i rad Gotland förstaplatsen. Det är på Gotland som flest vill ha fritidshus. Bohuslän har tappat ett par placeringar sen i fjol och Österlen kliver upp på fjärde plats. Fritidshuset i Stockholms skärgård hamnar på andra plats.

Fritidshuset är för många själva sinnebilden av en idyll, barnen ska tumla runt i gräset, plocka smultron på ett strå och allt ska vara toppen. Någon i familjen plockar bär och kokar saft, som förstås smakar som på mormors tid, den avnjuts i syrenbersån. Solen ska skina och regnet utebli. Alla är sams. Hela tiden.

Eller? Det kan bli så att ni första året som glada sommarstugeägare prickar in den mest regniga sommaren i mannaminne. Barnen blir osams, wifisignalen är obefintlig. Syrenbersån måste klippas fram, vinbären på buskarna tynger både grenar och sinne. Och blir det någon saft ska den inhandlas i affären som ligger flera mil bort. Det är klart att drömmen om fritidshuset kan bli sann. Men inslag av fantasi kan grusa omdömet, och visst påverkas vi av media där glada snickare står och förklarar hur lätt och ledigt det går att mejsla fram en stuga ur sin törnrosadröm. Bara man har en vision verkar det som. Någon annan får liv i den slumrande trädgården i ett nafs. Vad dessa käcka inslag sällan visar är att bakom frontfigurerna arbetar ett helt team av hantverkare. Och även om programmen sänds en gång i veckan kan det ha arbetats väldigt mycket mellan programmen.

En annan influens till hur fritidshuset ska se ut kan vara våra sagoböcker, Emils Lönneberga och barnen i Bullerbynbilder kan grusa omdömet upp i vuxen ålder.

Du kan inte påverka lågtrycken som avlöser varandra trots att du är fritidshusägare, du blir inte händig över en dag om du är född med tummen mitt i handen. Lika lite är det realistiskt att tro att dina nätberoende barn säger, mamma och pappa jag lägger undan paddan och går ut och leker kurragömma istället, i den friska luften!

På frågan om vad man vill ha i sitt fritidshus hamnar precis som åren innan varmvatten och avlopp i topp

  1. Varmvatten och avlopp
  2. Elektricitet
  3. Närhet till bad
  4. Sjöutsikt
  5. Närhet till service, affär, vårdcentral etc.

Önskelistan skvallrar om att vi inte vill elda i vedspis, pumpa vatten eller sitta på utedasset i fritidshuset. Bekvämlighet är viktigt även på semestern. Det finns en del skillnader mellan män och kvinnors fritidshuspreferenser. Fler män kan tänka sig ett fritidshus som ligger ensligt till eller omgivet av djupa skogar. Kvinnor värderar det öppna landskapet och närhet till grannar högre. Allt sammantaget tolkar jag det som att det finns en trygghetsaspekt med även i fritidshusköpet.

Mitt första  råd till dig som köper fritidshus är att vara realistisk och ärlig mot dig själv.

Hur händig är du, hur händig vill du vara, och vad kan du tänka dig att göra själv alternativt leja bort. Ett fritidshus med lägre standard är billigare, räkna på vad renoveringarna kommer att kosta. Var medveten om att det kan vara svårt att hitta hantverkare när du  inte är på plats hela tiden och om du dessutom befinner sig på distans.

Känn efter hur det känns att vara på plats en regnig dag. Besök området och huset flera gånger.

Om du inte kokar saft eller är intresserad av trädgård, varför skulle du bli det när du köper fritidshus?

Så finurlig är den svenska fritidshusmarknaden beskaffad – den är mycket varierad. Det finns ensligt belägna, hus med låg standard och utedass, det finns också fritidshusområden med hus som har tipp topp standard. Tänk efter på dina behov och köp därefter.

Lycka till!

Claudia

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × one =