Är du också road av boende?

Är du också road av boende?

Är det något vi i Sverige intresserar oss för så är det väl just bostäder. Vi inreder, tittar hur andra gör och håller oss uppdaterade med det senaste vad gäller prisutveckling och generella trender.  Kanske har bostäderna blivit ett kitt som för oss samman, den gemensamma nämnaren.

Vi har fått nya begrepp som ”hemnet-knarkare”, människor som bara måste gå in och se vad som finns till salu. Och kanske lika många gånger osynligt snoka omkring hemma hos grannen och förfasas över färgval och utdaterade skinnsoffor. Men också för att få inspiration förstås och naturligtvis också leta nytt boende.

Och varje månad förses vi med information om hur priserna utvecklats. Flera källor använder sig av medelpris, nu (mars 2015) kostar en bostadsrätt i genomsnitt 36 335 kronor per kvadratmeter.  Bostadsrätterna i Stockholms län är dyrast, genomsnittet här är 55 217 kronor. Bakom varje medelpris ligger en stor prisvariation. I Vasastan/ Norrmalm kostar en bostadsrätt i genomsnitt 92 327 kronor per kvadratmeter, och i Nynäshamns kommun finns länets billigaste bostadsrätter där ligger genomsnittet på 22 407 kronor.

Statistiken som kommuniceras tar ingen hänsyn till varken skick eller läge. Och det kan vara svårt att jämföra sin egen bostad rent prismässigt i förhållande till andra. Här spelar ofta psykologin oss ett spratt, trots att du bor i en bostad på nedre botten, kanske med full insyn, som inte renoverats på länge, kan det vara lätt att tro att den ligger i det övre skiktet i pris. Här grumlas kanske vår realistiska lins av våra kära minnen och det är svårt att vara självkritisk till både inredningsval och standard. Att ha rimliga förväntningar när du byter boende är avgörande för en fortsatt bra boendeekonomi.

Genom Boolis tjänst ”Slutpriser” får du en lista på bostäder som sålts på en gata du själv anger.  Du kanske bevakar ett område du känner väl till och kan avgöra varför en bostad såldes till ett mycket högre pris än andra, det kanske var där de nyligen totalrenoverade? Eller det motsatta, en bostad som sålts till ett lägre pris, för att det låg lite sämre till i området kanske? Den kunskapen om lokalmarknaden är en ren tillgång och du kan låta vetskapen om de olika bostädernas särart förklara statistiken. Det blir mycket mer levande än ett medelvärde rakt av.

Det finns flera möjligheter att göra en värdering av din bostad på Internet. Bland annat på Booli, men också på fastighetsmäklares och bankers hemsidor.  Där kan du värdera det du funderar på att köpa eller det du redan äger, vilket kan vara en bra utgångspunkt för vad du kan förväntas ge för en ny bostad eller få ut för din nuvarande.

Det är väldigt lätt att ta till sig goda nyheter.  De första att hänga med uppåt när priserna stiger, är säljarna. De första att hänga med nedåt, när priserna sjunker, är köparna. Försök att hålla dig uppdaterad och ha rimliga förväntningar när du ska byta boende.

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five + eight =