Intresseorganisationen Bostadsrätterna publicerade nyligen en undersökning i vilken konsekvenserna av…
Bostadspriserna har gått upp och så måste det fortsätta – eller?
När jag läste nationalekonomi på universitetet förutsattes det ofta att människor alltid fattar rationella och vinstmaximerande beslut. Det stämmer inte för de allra flesta av oss. Och när Richard Thaler nyligen fick nobelpriset i ekonomi för sina bidrag till beteendeekonomin, det som också kallas psykologisk ekonomi, sattes det mer fokus på dessa frågor vilket gläder mig. Vi måste försöka komma ihåg hur irrationellt de flesta av oss beter sig när det kommer till ekonomiska beslut. Och försöka bära med oss det när vi fattar nya.
Jag kommer att tänka på Richard Thaler när jag nu studerar det som händer på bostadsmarknaden. I filmen ”the Big Short” förklarar Thaler och artisten Selena Gomez nämligen i ett klipp teorin ”the hot hand fallacy”. I korthet går teorin ut på att människor tenderar att tro att om det tidigare gått bra, säg i sportsammanhang eller en aktiekurs, så kommer det i fortsättningen också att gå bra. Människor är helt enkelt inte alltid kapabla att förstå hur rena tillfälligheter påverkar skeenden.
Det skulle kunna sägas vara sant för den utveckling som vi de senaste åren sett på bostadsmarknaden. Eftersom den historiskt haft en sådan fantastisk prisutveckling kanske några tror att det helt enkelt måste fortsätta även i framtiden och tar med sig det när de fattar ett köpbeslut. Men det är naturligtvis inte så. Det vi sett finns det förklaringar till, vilket jag tidigare beskrivit i ett tidigare blogginlägg här. Och det vi kommer att se i framtiden har lite eller inget att göra med hur det har gått historiskt. Kanske är också den avmattning vi ser i prisökningarna trots allt ett sundhetstecken på att människor har en förmåga att agera någorlunda rationellt. Att de inte är beredda att betala hur mycket som helst för sitt boende.
För trots allt är bostadsmarknaden precis lika utsatt för tillfälligheter som vilken annan marknad som helst. Det kan komma prisuppgångar, prisnedgångar eller inträffa olika typer av makroekonomiska händelser eller politiska beslut som gör att den påverkas i en eller annan riktning. Det är anledningen till att det är viktigt att göra ett köp utifrån behov och ekonomiska förutsättningar här och nu men också i framtiden. Samt att alltid komma ihåg att saker och ting kan ändras. Vad vet vi inte förrän det inträffar.
Jag vet att det är detaljer, men det finns inget Nobelpris i ekonomi. Det är Riksbankens pris till Alfred Nobels minne och instiftades på 70-talet, troligtvis för att anamma den amerikanska synen på ekonomi i en orolig tid. Det syns om inte annat på vilka som fått priset.
I övrigt tycker jag artikeln vädrar sunda åsikter.
Helt rätt, naturligtvis. Jag låter det stå kvar så att jag för evigt får skämmas för min okunskap. Och tack! 🙂