Sliding doors på bostadsmarknaden

Sliding doors på bostadsmarknaden

Av de inköp man gör i sitt liv, fonder och aktier och bil så slår inköpet av en bostad det mesta. Framför allt känslomässigt. Bilentusiaster kanske opponerar sig nu.

Köpet av en bostad, oavsett om det är en skruttig etta på nedre botten, den där varsamt renoverade sekelskiftespärlan eller radhuset med potential är för många den största privatekonomiska investering man gör i sitt liv, viktigt då att det blir rätt. Här ska känslor och ekonomi komma överens, känns det rätt och har man råd. Vem har inte lyssnat till människors historier en lång tid efter själva händelsen som fortfarande sörjer en bostadsaffär som av någon anledning inte gick i lås? Jag har flera, en del självupplevda. Om inte de där rackarns budgivarna som kom in på slutet i affären hade budat och haft en budget över vår så hade vi kanske bott i den röda stugan nu. Och vad hade följt med i just det köpet, ett gryende trädgårdsintresse, ett annat vägval? Det är inte alls konstigt att bostäder engagerar och berör, en bostad är nyckeln till så mycket annat och påverkar de livsval man gör. Det blir lite sliding doors över det, filmen med olika scenarion beroende på om huvudpersonerna hinner med tåget eller missar det. På samma sätt är det med vart man väljer att bo. Om man vinner eller inte vinner budgivningen.

Jag har hört människor som insiktsfullt och lite beklagande, nu när barnen är vuxna, resonerat som så att de skulle ha bosatt sig mycket närmare vattnet om de från början vetat om hur lojala de skulle vara sitt område eller kommun. Och andra som refererar till flytten som den bästa de gjort, det var där i grannhuset den stora kärleken bodde.

Om man sätter ned bopålarna på en plats och bildar familj är sannolikheten stor att man är trogen området. Ibland handlar det om att vara trogen sin stadsdel, sin kommun eller i annat fall sitt väderstreck, norr om eller söder om, på ena eller andra sidan järnvägen. De geografiska begränsningarna finns där, precis här ska jag bo, inte där. Ibland är det lätt att begripa gränsdragningarna för utomstående, ibland är det svårare.

Många håller sig inom en ganska snäv radie, speciellt med barn. Så de rent geografiska aspekterna påverkar. Barnen börjar skolan, lever sitt tonårsliv, flyttar hemifrån och kanske återvänder som vuxna till just den plats ni en gång valt? Och att flytta med eller utan barn, till något helt nytt är inte det lättaste.

Och grannar som man lär känna kan bli vänner för livet. Bostaden är navet och kan faktiskt avgörande påverka hur resten av livet blir.

Tänk efter, hur ser just dina sliding doors ut på bostadsmarknaden? Kan vara ganska kul att fundera på.

 

Claudia

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 − 16 =