Renoveringsiver eller stress- du bestämmer

Renoveringsiver eller stress- du bestämmer

Hemmet ska vara en plats för avkoppling, en egen oas. Det är där vi ska koppla av från övrig stress som gör sig påmind. Men kan vi det?

För inte så där jättelänge sedan handlade trivseln i bostäderna sannolikt mer om praktiska göromål, om ingen eldade i brasan blev det kallt och svårt att hålla värmen, det blev även svårt att laga mat. Och vatten hämtades i brunnen. Nu har vi ju dessbättre moderniserat våra bostäder, och det där eldandet i brasan handlar mindre om att hålla värmen och laga mat och mer om att höja stämningen. Då kan vi tillåtas gå lite “bananas” med att inreda istället.

Jag befarar att det finns en stress inför detta med att ha ett fint inrett hem. Artiklar om senaste trender, coolaste tapeten, bästa färgval och gör det själv tips avlöser varandra. På TV lotsas vi av barfotamän som smaskar honung och inreder med pinnar och kottar och jordnära färger, varvat med helrenovering av Sveriges fulaste hem, vars ägare bär skammens rodnad tills på slutet. Eller så kan vi välja att se par med återfunnen lyster i ögonen i slutet av program som inleds med katastrofläge där huvudpersonerna hamnat snett i sin egen renovering.

Uttrycket Lagom är bäst är mest en omskrivning för att legitimera att inte tordas ta ut svängarna, men i detta med renovering håller jag med om att uttrycket stämmer. För visst blir det en aning motstridigt när vi lever i en tid då hållbarhet och att värna miljön har blivit strategier för efterkommande generationers överlevnad, och samtidigt är det vanligt att kassera helt fungerande kök för att det känns gammalt och inte passar in i den stil man vill ha?

Det är aldrig fel att underhålla en bostad. Men det kanske inte behöver gå till överdrift. Tänk på att bakom den där frontfiguren i TV finns ett helt team som ordnar med allt det praktiska, ett helt TEAM!
Och huvudpersonen i det där inredningsreportaget som säger sig bo i sin dröm har ägnat månader av förberedelse inför artikel och bildserie.

Först inför en försäljning kan det var bra att fundera på en inredningsstil som tilltalar många, men fram tills dess önskar jag dig större frihet i dina val. Att renovera för att du vill och kanske måste och inte för att du känner pressen. Och kanske framför allt frihet i valet att inte göra någonting.

Senare i december kommer en undersökning från SBAB som mer djuplodande går in i detta med stress och renovering.

Låt det ta tid, allt behöver inte ske på en gång, hälsar Claudia som bor i ett hem med avsaknad av halltapet sedan ett år tillbaka.

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Kommentarer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 − 5 =