Trädgårdsblues eller total trädgårdskärlek?

Trädgårdsblues eller total trädgårdskärlek?

Så här års när våren verkar ha fått fäste åtminstone på de lägre breddgraderna i vårt avlånga land brukar intresset för trädgård väckas till liv, eller? Vi matas ständigt med tips på hur att få fram den bästa trädgården. Moroten du odlat sägs vara den mest välsmakande. Och blommorna i den där vasen i reportaget med blankt papper har innehavaren naturligtvis sått från frö. Ganska sällan får vi råd om hur man sköter om en trädgård man kanske inte ens vill ha eller som man åtminstone känner att man har ett visst komplicerat förhållande till.

Inte nog med att hemmet ska(eller sägs) spegla ens person och allt det som tillkommer med det, sen ska denna personlighet även ta sig ett uttryck utanför själva hemmets fyra väggar också. Vem är jag, är jag Mårbackapelargonen eller den ståtliga men illa omtyckta maskrosen, riktigt så långt kan vi nog sägas inte ha kommit, men kanske på god väg.

Tjoho, glädjen är total över den där grosshandlarvillan ni nyss vann budgivningen på med tillhörande trädgård med fruktträd, välansade rabatter, bärbuskar och syrenberså. De något till åren komna ägarna berättar hur deras barnbarn brukar dricka hemmagjord saft och nybakade bullar just där, i bersån. Och plötsligt tror du att det är drömmen du alltid haft, egengjord saft i bersån liksom. Men där mellan dagislämningar, fotbollsträning och matcher, dans och dansuppvisningar smyger sig en viss uppgivenhet in i tanken på berså(helvetet). Trädgården ändrar gradvis karaktär, men nu när du tittar på rabatterna ser du konturerna men rabatterna har liksom flutit ut, spritt sig, maskrosorna trivs allra bäst och gräsmattan lyser nu gulgrön. Du, bryt inte ihop för det. Det finns hjälp. Jag kommer till det men först en episod ur verkliga livet, en historia jag känner till mycket, mycket väl. Platser och personer är anonyma av hänsyn tagen till de inblandades trädgårdsheder :). Nyss inköpt bostad med tillhörande trädgård. På framsidan av huset en stor och grön växt, det mesta av det andra gröna togs bort, men växten blev kvar. Varför blommar den inte? Skickar bild till den mest trädgårdskunniga som svarar: herregud, ta genast bort den där det är ogräs av värsta sorten som sprider sig snabbt! Med kommentar om att det var en osedvanligt stor och prunkande version, tacka sjutton för det efter allt vattnande och duttande.

Sen, om du ska sälja är ett hett tips att försöka få till en snygg trädgård. Man kan se trädgården som det första intrycket. Och det vet vi ju är viktigt.

Se till att gräsmattan är klippt och gamla löv borttagna. Finns det växter som vissnat ned, ta bort dom. Sopa rent på uteplatsen och förstukvisten.

Man kan ha en trädgård i miniatyr genom att plantera i krukor, trädgård ut (på våren) trädgård in på hösten.

Du kan alltid vända dig till trädgårdsexperter, du kan få rutavdrag på nedanstående hjälpinsatser:
• häck- och gräsklippning samt krattning och ogräsrensning som utförs på tomt eller i trädgård i nära anslutning till bostaden.
• klippning buskar, vattning och gödning i samband med klippning och ogräsrensning, höstgrävning av land och omgrävning av kompost.
• arbetskostnad för bekämpning av mossa i gräsmatta oavsett om mossan bekämpas för hand, med maskin eller med kemiska medel.
• beskärning, fällning och borttagande av träd och buskar.
• röjning av sly, stubbfräsning och vedkapning.
Jag vet att det kan vara svårt att freda sig mot yttre press och krav, försök att  slappna av och hitta just din nivå på trädgårdsfix, kanske räcker det med trädgård i kruka, eller ingen alls.
Claudia

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 + 5 =