SBAB plus Booli är lika med sant

SBAB plus Booli är lika med sant

Från och med idag är Booli en del av SBAB. På Booli kan du bland annat söka bostäder till salu, vad som sålts och göra en värdering av din bostad.

Är det något vi i Sverige roar oss med så är det väl just bostäder, inte bara väder. Vi inreder, tittar hur andra gör, och håller oss uppdaterade med det senaste vad gäller prisutveckling och generella trender.  Kanske har bostäderna blivit det kitt som för oss samman, den gemensamma nämnaren.

Vi har fått begrepp som hemnetknarkare, människor som bara måste gå in och se vad som finns till salu. Och kanske lika många gånger osynligt snoka omkring hemma hos grannen och förfasas över färgval och utdaterade skinnsoffor. Men också för att få inspiration till hur det går att göra i den egna bostaden. Men också naturligtvis leta nytt boende.

Och varje månad förses vi med information om hur priserna utvecklats. Flera källor använder sig av medelpris, nu kostar bostadsrätterna XX kronor i Köpinge och villorna i Säljinge (förlåt) har gått upp med si och så många procent. Det är väldigt lätt att ta till sig goda nyheter.  De första att hänga med uppåt när priserna stiger, är säljarna. De första att hänga med nedåt, när priserna sjunker, är köparna.

Det man många gånger glömmer är att bakom varje medelvärde ligger en stor prisvariation, från lägst till högst. Statistiken som kommuniceras ut, tar ingen hänsyn till varken skick eller läge. Och det kan vara svårt att sätta in sin egen bostad rent prismässigt,  i förhållande till andra.  Här spelar ofta psykologin oss ett spratt, trots att du bor i en bostad på nedre botten, kanske med full insyn, som inte renoverats på länge, kan det vara lätt att tro att den  ligger i det övre skiktet i pris.  Här grumlas kanske vår realistiska lins av våra kära minnen, och de tär svårt att vara självkritiskt till både inredningsval och standard.   Att ha rimliga förväntningar när du byter boende är avgörande för en fortsatt bra boendeekonomi.

Genom Boolis tjänst, slutpriser  får du en lista på bostäder som sålts på en gata du själv skriver in.  Du kanske bevakar ett område du känner väl till och kan avgöra varför en bostad såldes till ett mycket högre pris än andra, det kanske var där de nyligen totalrenoverade? Eller det motsatta, en bostad som sålts till ett lägre pris, för att det låg lite sämre till i området kanske? Den kunskapen om lokalmarknaden är en ren tillgång,  och du kan låta vetskapen om de olika bostädernas särart förklara statistiken.  Det blir mycket mer levande än ett medelvärde rakt av.

Det finns också möjlighet att göra en värdering av din bostad på nätet. Där kan du värdera det du funderar på att köpa eller det du redan äger, vilket kan vara en bra utgångspunkt för vad du kan förväntas ge för en ny bostad eller få ut för din nuvarande.

Visst är det roligt och viktigt att prata både inredning, färgval och trender i våra kära bostäder, men viktigast ändå är att ha koll på värde, medelpris och utveckling, men framför allt att som köpare och säljare på marknaden ha rimliga förväntningar. Det är ju själva grunden till allt det andra. Det är boendeekonomi!

 

Hälsar

Boendeekonomen Claudia

 

 

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 − fourteen =