5:1 på bostadsmarknaden

5:1 på bostadsmarknaden

Dieter kommer och går. Nu är det populärt med den så kallade 5:2 dieten. Den som innebär att du äter i fem dagar och fastar i två. Den går att applicera på bostadsmarknaden, med lite fantasi. Omkring 30 000 äktenskap tar slut i Sverige varje år. Och hur många samboförhållanden som upphör varje år har vi inte ens koll på. När ett hushåll ska bli två innebär det att 60 000 personer (förutsatt att båda flyttar från den gemensamma bostaden) letar nytt boende på grund av skilsmässa varje år.

Jag vet flera familjer som varannan vecka är fem personer, och nästa är de två. Hur väl matchar dagens bostäder de nya familjekonstellationernas behov på bostadsmarknaden egentligen? Det är ju svårt att köra blixtlåsprincipen, lite som Långben på julafton med hopfällbara delar av ett hem (i hans fall en husvagn). Här finns ett spektakulärt hus, det så kallade dragspelshuset. Som kan expandera från 45 till drygt 70 kvadratmeter. Länken fungerar så länge det fortfarande är till salu. Funkar inte länken är det sålt.

Jag sitter inte inne med facit på hur dessa bostäder för den moderna familjen ska utformas, men förvånas över att det sker så lite för den grupp varannan veckas familjer som är väldigt vanliga. Man kan ju skissa på att bygga hem som kan delas , av, till exempel uthyrningsdel, varannan vecka bommar man igen till de rum som inte används för att nästa öppna upp dem. Varannan vecka fem, varannan vecka en person.  Men precis lika vanligt 5:2.

Det är en förmån att bo i ett land där det är helt OK att skilja sig, där det är accepterat och tillåtet, och där även familjer med mamma, mamma barn bejakas  till exempel. I många andra länder är det inte ens tillåtet, men i Sverige finns det andra hinder att överkomma.

Att separera är en jobbig process sannolikt även för det par som är överens. Ett hushåll ska bli två. Känslomässigt jobbigt förstås, men även privatekonomiskt svårt. Finns det barn inblandat blir det ännu lite svårare. För det par som bor i en av Sveriges alla regioner där det råder bostadsbrist är det extra svårt att få tillvaron att gå ihop efter en separation tror jag.

Höga priser, lång kötid till hyreskontrakt, krav på kontantinsats och brist på bostäder, parat med att den tidigare familjen nu behöver två bostäder som varannan vecka ska  härbärgera en vuxen med barn är stora utmaningar för den enskilde individen. För den med barn krävs ju en större  bostad, än om du letar bostad för bara dig själv, naturligtvis till en högre prislapp. Och bostäderna ska gärna ligga i närheten av varandra, för att underlätta för barnen att gå emellan föräldrarna. Jag är helt övertygad om att det finns par som faktiskt inte har råd att skilja sig  förrän barnen är stora nog och stå på egna ben, för att då kunna köpa en mindre och billigare bostad. Jag har ett exempel i min bekantskap. Förhållandet var över sedan länge, men först när de allra äldsta barnen etablerat sig ordentligt på arbets- och bostadsmarknaden kunde de göra slag i saken (och det är ju ett kapitel för sig att slussa ut barnen hemifrån i tid). Innan dess hade det varit ekonomiskt omöjligt, att hitta två så pass stora bostäder. Det är bara en i raden av konsekvenser av en dåligt fungerande bostadsmarknad.

Idag kom en del av en större undersökning ut från SBAB om att 43 procent av (de medverkande) kvinnorna har ett regelbundet sparande. Och 39 procent av männen. Men få har vetskap om sin ränta. Det är anmärkningsvärt att så få har koll på avkastningen på sina pengar. Gör din hemläxa, ta reda på din räntesats. Byt bank om du behöver, försök att sätta dig in i din privatekonomi – det kan vara helt avgörande för din framtida möjlighet att leva det liv du vill. För så är ju livet konstruerat, man vet aldrig vad som väntar runt hörnet. Läs mer om undersökningen här.

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eight + nineteen =