8 av 10 unga vuxna betalar ingenting för att bo kvar hemma

8 av 10 unga vuxna betalar ingenting för att bo kvar hemma

Nyligen sammanställdes svaren från 1 000 personer i en undersökning om hur Sveriges unga vill bo, genomförd av TNS Sifo på uppdrag av SBAB som kom till slutsatsen att 76 procent av unga i åldern 18-26 år inte betalar någonting för att bo kvar i föräldrahemmet.

SBAB har tagit reda på hur Sveriges unga vill bo. Resultatet visade bland annat att 86 procent av unga i åldern 18 till 20 inte betalar någonting för att bo kvar hemma. Motsvarande siffra i åldersgruppen 21 till 23 är 66 procent. Bland 24 till 26-åringarna betalar hälften (51 procent) ingenting. Sammantaget innebär detta att hela åtta av tio unga i åldern 18-26 år bor gratis om de bor hemma hos sina föräldrar idag.

Det här är ganska nedslående siffror. Som förälder är det ens ansvar att skola barnen ekonomiskt eftersom det är en nyttig väg in i vuxenlivet och det borgar för att barnet kommer att klara den egna hushållsekonomin senare. Oavsett hur liten eller oregelbunden inkomst vuxna barn har är det alltid bra att betala för sig. Saknar barnet inkomst kan föräldrar istället kräva att barnet betalar med arbetsinsatser. Det kan annars bli ett surt uppvaknande för barnet som kanske har trott att kylskåpet fyller på sig själv.

Det kan kännas svårt att kräva betalt av den som tjänar lite, men det är bara att försöka stålsätta sig som förälder och kräva betalt. Tänk att du gör barnet en tjänst, den som betalar för sig får även en inblick i vad det faktiskt kostar att rulla ett hushåll med allt vad det innebär. Är inkomsten ojämn kan ni tillsammans räkna fram en procentsats som barnet ska betala.

Här  kan du mer om vad ett vuxet barn ska betala hemma.

Mina fyra tips till dig som förälder med hemmavarande vuxna barn:

 

  1. Ta betalt av ditt vuxna barn om han/hon bor kvar hemma, det skolar barnet ekonomiskt
  2. Om barnet saknar pengar/inkomst, kräv mer hjälp med hushållsarbetet
  3. Har du möjlighet att spara pengarna som barnet betalar kan det blir en bra grundplåt inför den dag då barnet flyttar, till exempel kan pengarna användas för att hjälpa barnet med en kontantinsats
  4. Var hård och ge barnet inblick i vad det faktiskt kostar att bo. Det kommer göra det enklare för barnet att klara sin egen hushållsekonomi i framtiden.

Och om du undrar så lever jag faktiskt mitt i mitt eget blogginlägg, det är i allra högsta grad självupplevt,

 

Claudia Wörmann Boendeekonom

 

 

 

 

 

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Den finns en kommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen + 3 =