FN:s globala mål i en liten brokig stuga på landet – eller som en tanke i huvudet

FN:s globala mål i en liten brokig stuga på landet – eller som en tanke i huvudet

Agenda 2030 är FN:s medlemsstaters (193 länder) globala mål. 17 globala mål är totalt satta, och målet är att vi år 2030 har uppfyllt att avskaffa extrem fattigdom, att minska ojämlikheter och orättvisor i världen samt att lösa klimatkrisen. Du kan läsa mer om de 17 målen här.

Åh herre gud, nu ska jag inte bara vara homo sapiens, jag ska också uppfylla alla 17 mål på agendan varje dag. Man kan ju deppa ihop för mindre. Och riktigt så är det ju inte tänkt. Man kan ta de olika målen och reflektera lite över sitt eget beteende, det är en bra början. Det kan vara svårt att hålla distans till sitt eget liv. Ett tips är att inte göra det så stort. Gå till det lilla och sätt en egen referenspunkt. Min är en 100- åring.

Jag har nämnt henne förr, den nu kanske lite mytomspunna hundraåriga damen i vår släkt, hon får bli min referenspunkt.

Du vet L, vi köpte ett hus och köket var från 90 talet, så vi bytte ut det. Badrummet var omgjort senare, men mosaiken var inte riktigt vår stil, det kändes inte som vi, så vi tog det samtidigt.

Så kunde jag eller någon annan ha berättat för damen som representerar en generation där merparten renoverade först när något gick sönder. Som såg bostaden som facilitet och inte identitet. Som inte kunde referera till att känna efter hur en inredningsstil överensstämmer med ens person.  Som gick från utedass till wc, som varit med om att gå från dragiga kalla bostäder till dagens varma och täta hem. Som matade grisen med rester och eldade papper i öppna spisen.

Kanske har du precis som jag inte bara reflekterat över utan också raljerat lite över bristen på stil och smak i många sommarstugor? Där allt som inte platsar hemma plötsligt passar i sommarstugan. Med blandstil som resultat eller kanske har jag nu satt fingret på det där underliga shabby chic begreppet? I alla fall ger den brokiga samlingen prylar och möbler i den där sommarstugan oss en påminnelse om livslängden på varorna och även en inblick hur man konsumerade förr. I många hem fanns inte ekonomiskt utrymme att byta ut och köpa nytt till sommarstugan på samma sätt som idag. Sätt det i relation till hur du konsumerar idag. En bra början, i alla fall för mig. Mål nummer 12 är just att främja hållbara konsumtions-  och produktionsmönster, se där.

 

17 glada tillrop!

 

Claudia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 − three =