Hur du gör Lucia och julen till en ekonomiskt smart högtid

Hur du gör Lucia och julen till en ekonomiskt smart högtid

För er som har barn närmar sig en dyr högtid med stormsteg. Först ska det köpas Lucianattlinnen, tomtedräkter eller pepparkaksgubbekostymer. Sen är det julklapparna. Och maten. Och julpynt. Det drar lätt iväg och blir till en tråkig baksmälla i januari.

För er som vill ha lite mer kontroll över kostnaderna kommer här några tips på hur kostnaderna kan hållas nere.

  • Lucia-utstyrseln används EN gång om året i typ en timme. Fråga i närmaste Facebook-grupp om ingen råkar ha ett i ditt barns storlek liggande någonstans innan du rusar iväg på lunchen och köper nytt.
  • Sätt en budget för julen redan nu. 500 kr per julklapp, 2 000 kr för maten eller vad det nu må vara. Lägg ihop allt och försök att inte överskrida den budgeten.
  • Dela, låna och byt! Många är de föräldrar därute som känner dåligt samvete över hur många leksaker barnen har som aldrig eller sällan används. Kanske kan ni byta med några andra föräldrar? Barn upp till en viss ålder gör ingen skillnad på gammalt eller nytt. Eller skänk det som inte används till andra som behöver det bättre. Jag brukar rensa när barnen sover för att slippa plötslig separationsångest..
  • Involvera barnen i en diskussion om hur mycket som är rimligt att få. Antingen givet er familjs ekonomiska situation eller givet att resurserna på jordklotet inte räcker till för att framställa alla prylar. Eller att om ni köper dyra julklappar nu blir det inga restaurangbesök i januari till exempel. Pengar har alltid en alternativkostnad, det kan vara bra att lära sig tidigt.
  • Köp julklappar i god tid. Det är lätt hänt att det blir dyrare än man tänkt när man varm och svettig kryssar mellan panikslagna människor på ett varuhus kvällen innan julafton.

Har du några bra tips för hur julen inte spårar ur ekonomiskt?

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 − four =