Från funktion till identitet

Från funktion till identitet

Om plötslig tystnad råder – prata om vädret. Om plötslig tystnad råder igen- prata bostäder.

Få ämnen berör och engagerar å mycket som just vädret, om det regnar, ska regna, vara kallt, eller bli varmt, det är alltid en säker trigger för att få igång ett samtal som haltar.  Ibland raljeras det över det svenska folkets väderhysteri, men det är faktiskt väldigt naturligt, till skillnad från många andra länder med mer jämnt klimat får vädret för oss en stor betydelse.  Jag tar vårt svenska väderintresse och de tillhörande samtalen i hundraprocentigt försvar!

Och har samtalet börjat halta, ni kanske avhandlat vädret sedan 1992, då kan man ju faktiskt prata bostäder. Länge, tror jag, pratade vi bostäder utifrån facilitet, treglasfönster, indraget vatten och elektricitet. För det var faktiskt inte så där jättelänge sedan som en del bostäder för permanent bruk hade utedass (1990 tal).

Allteftersom standarden i våra bostäder förbättrats har det beretts större utrymme för att prata bostäder utifrån identitet. I många sociala sammanhang visar du vem du är genom din adress. Hur vi bor är så pass centralt att vi medvetet eller omedvetet kan kategorisera människor efter adress.  Bostaden och dess adress har blivit en slags förlängd identitet, visa mig ditt boende och jag vet vem du är, eller kanske mer rätt uttryckt, vem du vill vara, hur du vill uppfattas.

Och så långt är det inte mellan att prata väder och boende. Min personliga teori om varför boendet är så pass centralt är att det bland annat har med vädret att göra. Vi bor lite mer, vi vistas inomhus lite mer (än andra människor som bor i varmare länder) och är därmed mer fokuserade på och intresserade av våra bostäder.

Om vi tidigare fikade tillsammans på kyrkkaffet eller i föreningslokalen pratar vi nu bostäder istället.  Föreningslivet lever en alltmer tynande tillvaro, och få av oss har väl varit på kyrkkaffe, bostadsrelaterade frågor har en funktion att fylla i det sociala.  Vi tittar på program och läser tidningar och pratar  inredningsstilar och trender. Och många vallfärdar till byggföretag och inredningsbutiker i jakt på det senaste.

Idag med den nära nog fria tillgången till information har det lett till att många har en mycket bra grund att stå på, och kan fatta beslut och hålla sig uppdaterad  med det senaste.

Sist men inte minst, bostadsfrågorna kan alla relatera till, de allra flesta bor någonstans.

Hälsningar

Claudia

 

 

 

 

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × one =