Fem tips inför bostadshösten

Fem tips inför bostadshösten

En av årets mest intensiva perioder på bostadsmarknaden närmar sig.  Under sommaren, oavsett väder, går bostadsmarknaden på sparlåga. Aktiviteten går ned och många gör andra saker än att byta bostad, undantaget studenter och andra som har bråttom att lösa sin bostadssituation. Vi möter således bostadshösten med ett uppdämt behov av att byta bostad.

Det kan vara svårt att vara helt rationell och plocka fram kalkylmänniskan i sig när man går på visning, även om det är önskvärt. För många är hemmet förknippat med stora känslor, det är gamla minnen och drömmar om nya, ett bostadsköp är ofta en känslomässig process.

Förhoppningsvis är det en bra mix av känslomässiga och rationella beslut som leder fram till ett bostadsköp. Men helt lätt är det inte. Här kommer mina fem tips till dig som står startklar inför årets visningshelg:

  • Var mycket aktiv i budgivningsprocessen, om du kommer in sent i en budgivning som pågått ett tag, be att få budgivningshistoriken. Det kan ge dig en uppfattning om eventuell budgivningsstrategi.
  • Ta reda på vad säljaren har för önskemål utöver pris, andra faktorer kan vara viktiga. Lång eller kort tid till inflyttning efter försäljning till exempel.
  • Ha en kontinuerlig dialog med banken och håll dig inom den ekonomiska gränsen.
  • Var mer rationell än känslomässig under hela processen. Håll huvudet kallt men tillåt dig att drömma. Kalkylen måste hålla även för framtida högre ränta, du ska också känna att du kommer att trivas i din nya bostad.
  • Släpp taget om en bostad som blir för dyr, drabbas inte av jag-ska-vinna-djävulen. Det kommer en annan bostad i rätt prisläge.

Lycka till!

 

Claudia

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nine + 12 =