Varför du bör ha en filosofisk-ekonomisk diskussion om fidget spinners

Varför du bör ha en filosofisk-ekonomisk diskussion om fidget spinners

I en leksaksbutik ser jag en korg med fidget spinners framme vid kassan. Mot korgen lutar en handskriven lapp med röda bokstäver på: ”30 % REA”. En sökning på Google trender talar också sitt tydliga språk. Hajpen med fidget spinners är förmodligen över.

Min gissning är att det just nu ligger ett stort antal fidget spinners och skräpar i lådor över hela vårt avlånga land. Den lilla plastprylen som för bara några månader sedan skulle med överallt och då betingade ett värde om minst 5 veckopengar för mina barn är plötsligt värdelös. Även om just en fidget spinner har ett ”riktigt” användningsområde för barn med koncentrationssvårigheter och därmed inte är värdelös för alla, så tycker jag att det kan vara ett utmärkt tillfälle att prata med sina barn om vad en plötslig hajp innebär. För låt oss anta att miljontals kronor i veckopengar landet över lades på dessa leksaker. Att vi var många föräldrar som hjälpte till att söka på nätet i webb-butiker för att tillfredsställa det upptrissade ha-begäret. Och nu, endast några månader senare, ligger de bara och skräpar. Barnen har gått vidare.

Så här i retrospektiv kan det vara en god idé att tillsammans med barnet lyfta frågan: var det värt det? Vad innebar det för naturen att tillverka så många leksaker i plast? Frakta dem från Kina? Tycker du att du kunde ha använt dina pengar bättre? Svaret behöver naturligtvis inte vara att det var ett slöseri, men jag tycker reflektionen är viktig att göra. Fler hajper lär komma, aggressivt marknadsförda av stora företag eller genom skärm-till-skärm-metoden över internet. Att ha tänkt till innan kanske kan hjälpa några att fatta ett eget beslut om hur man vill bemöta hajpen.

Med äldre barn kan det kanske till och med bli en mer filosofisk diskussion. En reflektion över ett så perfekt förkroppsligat dokument över vår tid som fidget spinnern. Som så genialt knyter samman Youtube-tutorials popularitet, vårt behov att dela saker i sociala medier, vår möjlighet att snabbt frakta saker över hela världen och vår ökade användning av plast. Och som samtidigt så starkt speglar vår individualistiska tid. Att alla skulle ha varsin fidget spinner och att det var tämligen svårt att leka tillsammans i grupp. Starta den diskussionen och se var ni hamnar. Kanske blir det riktigt intressant.

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Den finns en kommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twelve − 5 =