Hur du får en bättre ekonomisk höst

Hur du får en bättre ekonomisk höst

Det blev inte så många löprundor för mig som jag tänkt under sommaren. Faktum är att det blev… Inga alls. Lustigt det där hur man kan måla upp bilder i sitt eget huvud om hur saker och ting ska bli och så blir det precis tvärtom. Det gäller nog också för många när det gäller ekonomin. Inte bara under sommaren men kanske särskilt då. Då när man är i semester-mode och inte vill tänka på kostnaderna. Det är så lätt att det blir fler middagar ute, fler oplanerade glassar och kaffe från bensinmacken och färre matsäckar till utflykten än vad man planerat. Och när man plötsligt summerar sommaren så har man gjort av med mer pengar än tänkt. Jag känner så väl igen mig i det.

Vet du inte hur mycket pengar som gick åt är det bra att summera det. Jag vågar faktiskt lova att det kan vara ganska intressant. Det är lätt att bara summera de stora posterna, som exempelvis utlandssemestern. Men min erfarenhet är att det intressanta är alla de där små kringkostnaderna. Hur mycket åt vi på restaurang för? Hur mycket lade vi på bensin? Nöjesparker? Mat? Souvenirer och annat krimskrams? Det ger en insikt och en möjlighet att planera bättre för nästa år. Om du vill. Det är också ett bra tillfälle att lära eventuella barn lite mer om ekonomi. Att ha ett ”såhär mycket kostade semestern-möte”. Kanske dina barn tjatar om en utlandssemester men inte inser att det kostar mycket pengar att ”bara” vara hemma också?

Det kan vara lättare att hålla koll på ekonomin i de mer bekanta vardagsrutinerna. Kanske lättare att ha matlåda. Inte så mycket glass, alkohol och fika på överprisade turistställen. Men insikten och att ha en plan är lika viktigt nu. Ta chansen att göra hösten till en ekonomiskt insiktsfull sådan.

Apropå plan så är det två saker jag tänker på som kan vara bra att känna till som kan påverka din ekonomi under hösten/vintern om du äger eller ska köpa din bostad. Det första är att riksdagen under hösten röstar om det förslag som inkommit från Finansinspektionen om en ”skuldkvotsbroms” som i korthet innebär att den som lånar mer än 4,5 gånger sin bruttoinkomst ska amortera mer på sina bolån. Ska du köpa bostad kan det vara värt att fundera över hur ett eventuellt införande av detta påverkar dig. Det som kan vara bra att veta har jag skrivit om tidigare här

Det andra är att Riksbanken i sitt senaste möte berättade att en höjning av reporäntan sker mot mitten av 2018. Kopplingen mellan reporäntan och bolåneräntan är inte så tydlig längre, men eftersom de långa marknadsräntorna och inflationen enligt vissa är på väg upp ger det oss en indikation på var bolåneräntorna är på väg. Om du inte känner dig orolig över det har du förmodligen marginaler i din ekonomi. Känner du dig tvärtom lite bekymrad kan det vara värt att utarbeta en strategi om du har helt rörlig ränta idag. Det finns två spår: antingen binda en del av lånet eller spara mellanskillnaden mellan dagens ränta och en högre ränta på ett konto som du inte rör. Stiger räntan har du pengar att ta av där. Diskutera gärna med banken, de har mycket erfarenhet och kan hjälpa till.

Njut av sensommaren!

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen − nine =