Fem tips till dig på bostadsmarknaden

Fem tips till dig på bostadsmarknaden

Omställningen från säljarens till köparens marknad har gått fort och förändringen leder till olika uppfattning om pris bland köpare och säljare. Om köpare upplever att de är på rea kan det som säljare istället vara så att man hyser en för hög tilltro till den egna bostadens värde. Det påverkas inte bara av marknadsläge utan av ren psykologi, man övervärderar sin egen bostad helt enkelt.

Det händer något med oss när vi ska försöka värdera vårt eget kära hem inför en försäljning. Det går att likställa med en relation. Tänk på hur många det är som beskriver första mötet som att de föll pladask, det bara kändes rätt. Historien kan skildra hur det var när de träffade sin partner eller var på visning av en bostad. Och när bostaden sen ska säljas, herre jisses vad mycket känslor och minnen och sentimentalitet. En hel del känslor kan grusa omdömet och det är lätt att jämföra sig med den bostad som sålts till rekordpris. Försök paketera känslorna och var realistisk, att ha rimliga förväntningar är alltid bra.

Ingen bostadsaffär är den andra lik, det finns många variationer. Jag har satt ihop en del tips som du kan använda dig av som en guide när känslorna kanske tar över:

Som säljare

  1. Ha rimliga förväntningar på både pris och förmedlingstid. Det stora utbudet leder till att köpare kan ägna längre tid åt att titta på flera bostäder innan de fattar ett beslut. Som säljare ska du ta med det i planeringen. Kolla upp vad andra liknande bostäder sålts för, det gör du lätt på nätet.
  2. Som säljare bör du sätta dig och räkna fram ett absolut lägsta pris du kan tänka dig att sälja för och utgå från det när du beräknar kontantinsats för att köpa nytt.
  3. Sätt lång tid till inflyttning på både det du ska sälja och det nya du köper/har köpt.
  4. Beroende på din ekonomiska situation kan det vara bra att fundera på att sälja innan du köper nytt för att veta exakt vad du har att röra dig med in i den nya bostaden.
  5. Ja, det kan kännas surt att du inte får rekordpris vid din bostadsförsäljning, men tänk på att du också troligtvis köper nästa bostad till ett lägre pris.

Som köpare

  1. Även här råder jag att ha rimliga förväntningar. Ja, priserna har sjunkit efter sommaren men du handlar inte på outlet.
  2. Du har ett lånelöfte som ska omvandlas till ett bolån. Tänk på att du inte behöver maxa lånet. Räkna på hur högre boräntor kommer att påverka din boendekostnad i framtiden.
  3. Ta höjd för att affären kan ta tid.
  4. Passa på att titta på flera bostäder och jämför med varandra.
  5. Som alltid, köp av rätt anledning, med två viktiga frågor att besvara: 1. kommer du att trivas och 2. har du råd?

Lycka till,

 

Claudia

 

 

 

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen + two =