Hur du skaffar en krockkudde för ekonomisk (o)lycka

Hur du skaffar en krockkudde för ekonomisk (o)lycka

Ordet buffert kommer från det engelska ordet buffer som betyder ungefär stötdämpare eller krockkudde. Och det är precis vad det är. En buffert är din privatekonomiska krockkudde som ska fånga upp dig i händelse av en oförutsedd ekonomisk olycka. Men – och det här är viktigt – den ska också klara av ekonomisk lycka.

Såhär tänker jag om ekonomisk olycka: Du kanske lever gott här och nu på din inkomst och gör lite vad som faller dig in. Men vad innebär det att ”klara av” en oväntad händelse i din ekonomi? För mig är det att ditt hushåll ska klara några månader helt utan inkomster eller med en mindre inkomst om ni är flera i hushållet. Exempel: om du blir arbetslös eller sjukskriven kan det ta tid innan ersättningen trillar in på kontot. Det glappet ska man klara. Eller: ditt barn kommer på att bada sitt favoritgosedjur i handfatet och glömmer stänga av kranen när ni åker hemifrån (vilket en del hemförsäkringar inte täcker). Det ska du klara. Eller: du slipper klicka på betallänkar hos en kvällstidning med rubriken ”såhär klarar du fattigaste veckan på året”. Du har ju redan fyllt på kontot med en tusenlapp eller två från bufferten.

Såhär tänker jag om ekonomisk lycka: Mest pengar på kontot när man dör behöver inte vara ett självändamål. Du har bara ett liv och det är klart att du ska leva det fullt ut. Så du vill inte behöva avstå från det som sätter guldkant på ditt enda liv här på jorden. Exempelvis: en kompis hör av sig och vill att du ska hänga med på en skidresa för 4 000 kr. Det ska du klara.  Eller: du är sugen på en ny driver till golfandet i sommar. Det ska du klara. Bara du vet vad som förgyller din tillvaro. Fyll på konton för olika ändamål som faktiskt gör dig lite extra lycklig vid tanken på det: jorden runt-kontot, Pradaväska-kontot, köpa cykel till barnet-kontot. Ja, du fattar.

Ett mått på när bufferten är tillräcklig kan vara:

– Att du inte behöver ligga sömnlös av oro för ekonomin.
– Att du känner att du kan göra (i stort sett) vad du vill.

Hur gör du då? Enkelt (i praktiken åtminstone)! Dra pengar från lönen direkt när den kommer. Sikta på 10 procent tills du har din buffert. Då kan du börja tänka på nästa sparmål. Välj ett lättillgängligt sparkonto i en bank som har ränta och insättningsgaranti. Lite ränta är alltid bättre än ingen ränta. Många bäckar små…

Och ha tålamod. Sparande tar tid. Men vad är lite tid mot att sova gott om natten på din välfyllda krockkudde?

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Emma är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om privat- och makroekonomi men främst boendeekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 2 =