När att flytta bytte namn

När att flytta bytte namn

Det talas om bostäder i samtalen på bussen, på krogen och middagen, med grannen och över en kopp kaffe i fikarummet. Alla har sin egen teori, sin egen eller någon annans historia att berätta. Om vi paketerar frågor som rör systemfel, plan och bygglagen, bostadsregleringar, jo dessa diskuteras, bostadsbrist, oh ja, och hur vi ska få igång rörligheten och istället fokuserar på frågan om varför vi är så intresserade av var vi bor. Vi bor i Sverige. Det är kallt. Vi vistas inomhus långa tider. Och är liksom hänvisade till våra hem på ett helt annat sätt än vad människor längre söderut är.

I ljuset av att det på tillväxtorter är och har varit en bostadsbrist i stora mått har vi fått ett begrepp som heter bostadskarriär/boendekarriär. Karriär applicerad på arbetsmarknaden är väl känt, du utbildar dig kanske, kämpar på och vill vidare och ofta uppåt. Du gör karriär ibland  på bekostnad av andra saker i livet. En del uppoffringar.

En del jag talar med pratar om bostadskarriären som precis lika vedertagen som den på arbetsmarknaden. Du börjar någonstans, ibland  i en ombildningsprocess från hyresrätt till bostadsrätt, det var mer vanligt förr, eller så köper du en liten bostad ganska långt ut från centrum, eller en bostad med renoveringsbehov. Bostadskarriären är påbörjad och får skjuts av den prisutveckling som varit. Sakta gör du din bostadskarriär, säljer den lilla nu renoverade lyan och har råd att köpa en lite bättre bostad, lite närmare och med mindre renoveringsbehov.

Till skillnad från den mer vedertagna karriären på arbetsmarknaden drivs denna parallella karriär mer av slump och timing, viss händighet och ekonomisk förmåga givetvis. Och det som bekymrar mig lite är att begreppet flytta kommit att bli symbios med att göra karriär på bostadsmarknaden. När vi hör boendekarriär/ bostadskarriär allt oftare, det blir mer vedertaget bör vi också ställa oss frågan vad motsvarande begrepp på bostadsmarknaden heter som man likställer med avskedning, permittering, nedskärning?

Det finns lika många historier om boendekarriärer som det finns människor. Ingen är den andra lik. Men jag tror att vissa generationer har lättare att anamma och ta till sig boendekarriären utan att tänka på att karriären kan komma av sig.

Jag minns till exempel att jag jublande gratulerade en nära släkting som förhandlat sin boränta till 14,5 procent. Då, på 90talet, delades andra bostadshistorier med varandra, om människor som hade svårt att få sin bostad såld, och om andra som sålde till ett lägre pris än vad de köpte för. Har du aldrig upplevt det, tror jag,  är det mycket lättare att ta till sig boendekarriären och se den som något som går spikrakt uppåt i all evighet.   Det är viktigt att ta höjd för och vara medveten om att förutsättningarna på bostadsmarknaden, precis om på arbetsmarknaden och livet i övrigt, kan förändras.

 

 

 

Claudia

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av

Claudia är boendeekonom här på SBAB och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 − 2 =